IMG_6464
Vorig jaar hebben wij Canada letterlijk doorleefd met alle ervaringen die wij hebben meegemaakt. Eén daarvan was in een open boot de zee op om walvissen en orka’s te spotten op Vancouver Island. Het was koud, ruig, spannend maar bovenal een ervaring om nooit meer te vergeten. Benieuwd naar mijn ervaringen en tips?

IMG_6263
Maanden voordat wij naar Canada gingen, had ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de organisaties die dit soort tours organiseerden op Vancouver Island. Ik wilde er zoals gewoonlijk alles uit halen wat er in zat en de tour volgen bij de beste organisatie. Uiteindelijk kwamen Eagle Eye Adventures en Jamies Whale Watching het beste uit deze zoektocht. Zij hadden allebei goede recensies, maar ik besloot voor Eagle Eye Adventures te gaan. Waarom?
– de groepen zijn klein en daardoor is er meer persoonlijke aandacht en tijd om vragen te beantwoorden. In onze boot konden maximaal 12 personen mee met de tour.
– ze houden heel veel rekening met de dieren die in de zee leven. Wij bevinden ons in hun territorium en daarom moeten wij mensen ons aanpassen zodat we hun natuurlijke leefomgeving niet verstoren. Zo moet de boot minimaal 100 meter afstand houden tenzij de dieren zelf naar de boot toekomen.
– het personeel is goed geschoold (er werkt o.a. een bioloog).
– de recensies waren nog iéts beter dan bij Jamies Whale Watching
– de eigenaren zijn Nederlands wat de communicatie wat makkelijker maakt. De organisatie is ook iets minder groot dan Jamies.

IMG_6499
Al deze punten samen maakte dat ik bij Eagle Eye Adventures een beter gevoel had. De tours hier zijn snel uitverkocht en door de organisatie werd ook aan ons geadviseerd om van te voren te reserveren zodat we verzekerd waren van een plek. Dit hebben wij uiteindelijk ook gedaan, omdat ik heel graag bij hun de tour wilde volgen. Het maakte voor mij wel degelijk verschil waar ik de tour zou volgen, omdat het veel invloed zou hebben op onze ervaring.

IMG_3578
De dag voordat de tour zou plaatsvinden moesten wij opbellen om te laten weten dat we kwamen. We vonden een camping in de buurt van Campbell River en de volgende dag kon de tour beginnen. We hadden er zin in! Daar aangekomen werden we in een héél dik pak gehesen. Dit is een waterdicht en warm pak, omdat het ontzettend koud is op open zee. Je moet je voorstellen dat het midden september is en je met hoge snelheid in een open boot over de zee raast. Wij droegen overigens nog thermo ondergoed, een speciaal lange mouwen t-shirt om je warm te houden, een normaal vest en een extra dik wollen, isolerend vest en daaroverheen nog het pak. We kregen ook nog een muts, handschoenen en een bril op. Je kunt voorstellen dat we er uit zagen als sumo worstelaars. Door deze goede voorbereiding hebben we het eigenlijk niet koud gehad. Je voelt de kou wel in je gezicht snijden als je met hoge snelheid door het water vaart. Tip: van te voren wel even naar het toilet gaan. Als je alles weer uit moet trekken ben je wel even bezig.

IMG_6343
IMG_6384
IMG_6288
De tour kon beginnen! Wij boekten de 6 uur durende de walvistour. Deze tijd heb je ook echt wel nodig, omdat je eerst een tijd moet varen voordat je op de open zee bent en je niet constant dieren tegen komt. Het is immers geen dierentuin, maar wildlife. Je moet mazzel hebben dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent. En die mazzel hadden wij!

IMG_6296
IMG_6299
IMG_6318
We troffen al snel twee walvissen aan. Wat een enorme beesten en eigenlijk besef je je niet hoe groot ze zijn, omdat ze voor het grootste gedeelte onder water liggen. De flippers zijn immens groot. Heel bijzonder om ze te zien zwaaien. De twee walvissen die wij zagen gaven een ‘show’ weg, want ze speelde om een andere boot heen. Ze doken weer op en weer onder de die boot waardoor wij ze van een afstand goed konden zien. Wij wilden ze eigenlijk ook wel van zo dicht bij zien… maar ja ze mogen binnen de 100 meter niet benaderd worden en dat is ook begrijpelijk. Maar onze groep keek wel een beetje met jaloezie naar de andere groep die ze constant van dichtbij konden zien.

IMG_6301
IMG_6309
Maar wij hadden geluk, omdat ze ook even bij onze boot kwamen kijken. We wisten niet waar we moesten kijken. Eerst zwommen ze rechts langs onze boot en vlak daarna besloot er een aan de linkerkant omhoog te komen om adem te halen. Wow, het was zó indrukwekkend om zo’n spuitgat naast je te horen spuiten. De walvis was op 2 meter afstand en het is onvoorstelbaar om zo’n mooi groot dier naast je te ervaren in het wild.

IMG_6364
IMG_6365
IMG_6376
Daarna zagen we ook nog zeehonden en zeeleeuwen op een rots waar ze veilig waren voor de roofdieren in de zee.

IMG_6402
En we zagen nog een zeearend in een boom zitten. Gelukkig hadden we hem eerder tijdens onze reis al van dichterbij kunnen zien vliegen en zijn mooie kleuren kunnen bewonderen. Hier hadden we wat last van het tegenlicht, maar dat maakte de ervaring om hem weer te zien niet minder mooi.

IMG_6420
IMG_6424
IMG_6464
IMG_6465
Mijn man wilde nog heel graag orka’s zien. Dit wilde ik stiekem ook heel graag, maar ik ging er niet van uit dat dit ook nog ging lukken. We hadden al walvissen gezien en moesten ook tevreden zijn met hetgeen we al hadden gezien. Je kunt nou eenmaal niet alles zien, omdat je nooit op alle plekken tegelijk kunt zijn en je maar beperkte tijd op de boot hebt. Het was doodstil op de boot en iedereen zat te turen naar beweging en ja hoor, mijn man had orka’s gespot. Zo gaaf! We zagen er meerdere zwemmen en hebben zelf een jong gezien. Voor ons het ultieme geluksgevoel en de tour was wat ons betreft meer dan geslaagd!

We kregen tussendoor nog een goed verzorgde lunch aan wal en daar was ook gelegenheid om naar het toilet te gaan. Hou er rekening mee dat je op de boot niet naar het toilet kan. Van te voren had ik nauwelijks iets gedronken, omdat ik niet het risico wilde lopen midden op zee naar het toilet te moeten.

IMG_6401
IMG_6483
De tijd vloog voorbij en voordat we het wisten waren we alweer op de terugweg en konden we nog genieten van de ruige zee en de boot. Het is al heel gaaf om op volle snelheid over de zee te vliegen en weer hard neer te komen op het water. Net een achtbaan! Kriebels in je buik, prachtige natuur om je heen, wat wil je nog meer?

De tour is niet goedkoop, maar is het meer dan waard. Je betaalt $ 185 Canadese dollar wat ongeveer neer komt op € 125 per persoon. Als je overigens via de website boekt krijg je 10% korting. Volgens mij moet je de belasting nog wel apart betalen. De walvistour is niet het hele jaar te boeken dus check van te voren of hij nog beschikbaar is op het moment dat jij Canada wilt bezoeken.

De tour was één van de hoogtepunten van onze reis door Canada en ik zou hem niet gemist willen hebben. Een absolute aanrader!