IMG_1083
Een bijenwasdoek? Wat is dat, is de eerste reactie die ik vaak krijg als ik vertel dat ik zelf bijenwasdoeken maak van katoenen stof. Een bijenwasdoek is een doek waarin je voedsel kunt bewaren of meenemen. Het bespaart een hoop plastic, want je kunt de doek blijven herbruiken. Als de was op is dan smeer je hem opnieuw in en kan hij weer een tijd mee.

Mijn recept komt van de blog kaboutertuinblogt. Een hele leuke blog met duurzame tips en persoonlijke artikelen. Emy heeft trouwens ook een hele leuke webshop waar ik wel eens een leuk kraamcadeau heb besteld.

Benodigdheden voor een doek van 30 x 30 cm:
– 15 gram bijenwas
– 10 ml jojobaolie
– Katoenen doek
– Glazen pot
– Kwast
– Bakpapier
– Oven
– Pan
– Schaar
– Evt. rasp
– Strijkbout- en plank

Mijn bijenwas komt van mijn schoonmoeder, omdat zij imker (bijenhouder) is. Ik moet mijn bijenwas eerst fijn raspen voordat ik het kan gebruiken. Je kunt het ook kleiner in verschillende webshops kopen. Dan hoef je het niet meer te raspen. De jojobaolie kocht ik bij De Tuinen.

IMG_1069
1). Knip de katoenen doek op de gewenste maat. Let er op als je een grotere doek wilt dan heb je ook meer bijenwas en jojobaolie nodig anders kom je niet uit met smeren. Ik vind de doeken van 30 x 30 te klein voor twee boterhammen en daarom maakte ik dit keer een doek van 40 x 40. Hier passen twee opgestapelde boterhammen in en is hij ook nog volledig afgesloten en droogt het brood dus niet uit.

IMG_1072
IMG_1075
2). Knip de randjes netjes af anders gaat dit rafelen.

IMG_1079
3). Strijk de doek recht met een strijkbout- en plank, want anders hou je kreukels in je doek en verdeelt de was niet mooi.

IMG_1085
4). Rasp de was

IMG_1094
IMG_1091
5). Pak daarna een pot en kwast erbij en doe de bijenwas en jojobaolie in de pot.

IMG_1097
6). Leg de doek op een met bakpapier beklede plaats en plaats hem in de oven. Zet de oven op 90 graden voorverwarmen. Het is belangrijk dat de doek goed warm wordt anders wordt de was gelijk hard op de doek en kun je hem niet meer gelijkmatig verdelen. Deze stap was ik dit keer vergeten.. Je kunt dit oplossen door de doek alsnog in de oven te doen met bijenwas en al er op dan smelt deze weer gelijkmatig.

IMG_1100
7). Smelt de bijenwas door kokend heet water een pan te doen en hierin de pot te zetten. Je moet wel regelmatig met het kwastje door de was heen roeren. Voor mij werkt het niet goed om het vuur aan te zetten, omdat mijn het potje dan gaat borrelen en hij omvalt als ik hem niet vast hou. Na 10-15 minuten is de was helemaal gesmolten.

IMG_1103.
8). Haal de doek en de bakplaat uit de oven en smeer de doek in met de bijenwas. Je moet snel te werk gaan anders wordt de bijenwas al weer hard. De doek wordt ‘nat’ en lichtgeel. Als hij helemaal is ingevet dan hou je hem aan twee puntjes vast en laat je hem even een paar minuutjes in de lucht drogen. Het is wel belangrijk dat de was overal gesmeerd is (inclusief de achterkant), omdat de was dan mooi verdeelt is. Als je de achterkant nog moet doen dan smeer je de voorkant weer uit en gaat de was zich ‘ophopen’. Dat ziet er niet zo mooi uit.

Nu is de doek klaar voor gebruik! De doek bevat nu een laagjes bijenwas en jojobaolie en voelt nattig aan. Mijn moeder vond het een fiets gevoel, maar het is alleen even wennen. De was geeft een heel klein beetje af, maar dit geeft niet. Je kunt hiermee je handen insmeren. Bijenwas en olie zitten ook heel vaak in handcrèmes en lippenbalsems verwerkt!

Wat bewaar ik er zoal in:
– Brood
– Fruit en groente om mee te nemen (druiven, appel, komkommer, wortels)
– Nootjes
– Afdekken van kaas, een halve courgette of komkommer etc.

De doek is makkelijk om een product heen te houden en door de was plakt hij aan elkaar. De doek maak je schoon met een vochtige doek met koud/lauw water. Niet met heet water, want dan smelt de was weer! Het is niet aan te raden om vlees of vis erin te bewaren, omdat de doek dan de geur opneemt. Ik ben begonnen met één doek, maar dit is al mijn derde doek. Ik gebruik ze iedere week wel en vind het een fijne gedachte dat het plastic bespaart en daarmee dus ook geld bespaard, beter is voor het milieu en duurzaam is. Als de laag bijenwas op is dan herhaal je het proces gewoon opnieuw.

Kende jij de bijenwasdoek al?