image
Ik vind het zelf ontzettend leuk om te kijken wat ik kan bijdragen aan een beter milieu. Er wordt al genoeg rotzooi op deze aarde geproduceerd en daarom wil ik mijn steentje graag bijdragen om dit te beperken. Onderstaande tips zijn vaak niet alleen milieubesparend, maar ook nog eens geld besparend. Wat vaak beter is voor het milieu, is ook beter voor de portemonnee!

image
image
Droogmolen
Sinds vorige week heb ik een nieuw wasrek van Brabantia. Mijn vorige wasrek was helemaal verbogen en rijp voor het grofvuil. Ik wilde al ruim een jaar een droogmolen in mijn tuin, omdat hier veel meer was op past dan op zo’n klein wasrek. Op deze droogmolen passen zeker twee wassen terwijl op het wasrek maar één was paste. Ook is de was buiten veel sneller droog. Mijn kleding blijft er mooier van dan wanneer ik de droger gebruik en ik heb geen last meer van was wat moet drogen in mijn woonkamer. Tevens is het gebruiken van een droger in verhouding duur, omdat het veel stroom verbruikt. Deze droogmolen is in hoogte verstelbaar, waardoor ik mijn kussens en dekens ook makkelijk kan luchten.

Wasmiddel
Nu ik het toch over was heb, kan ik gelijk vertellen dat ik aan het experimenteren ben met het maken van eigen wasmiddel. Dit klinkt gek, want waarom zou je zelf wasmiddel maken? Nou, omdat er heel veel onnodige troep in ons wasmiddel zit. Deze troep komt op je huid terecht die deze stoffen weer opneemt. Daarbij komt dat zelf maken ontzettend goedkoop is. Het kost ongeveer € 0,20 per liter. Vergelijk dat maar eens met het wasmiddel dat je in de winkel koopt.. Je hebt maar twee basis ingrediënten nodig: Marseille zeep & water. Ik hou het recept van de blog van Emy aan.

image
Bijenwasdoek
Laatst schreef ik al over het gebruik van een bijenwasdoek in plaats van plastic voor het verpakken van producten. Ik gebruik het dagelijks om brood of komkommer/worteltjes mee te nemen naar mijn werk. Bespaart weer een hoop plastic!

Hebben jullie nog milieubesparende tips?
clip_image001