IMG_2829
Er zijn inmiddels een paar maanden verstreken sinds wij terug zijn uit Slovenië en nog kunnen wij niet uitgepraat raken over dit mooie land. Slovenië heeft een aantal schitterende watervallen en daarom heb ik een top 5 lijstje voor jou gemaakt zodat je zeker weet dat je deze niet mist als je naar Slovenië gaat.

1. Peričnik

IMG_1766IMG_1782
Met stipt op nummer 1 staat de Peričnik waterval. Het is heel lastig om de indrukwekkendheid van een waterval goed op de foto te krijgen. Deze waterval is met name indrukwekkend, omdat hij héél groot is en je achter de waterval langs kunt lopen. Je kunt erg dichtbij komen en zo je kracht van deze waterval ervaren. En hoe bijzonder is het om achter een waterval te kunnen lopen met een schitterend uitzicht zonder hordes toeristen. Wil je de avontuurlijk route? Neem de waterval dan vanaf de linkerkant. Ben je met kinderen en heb je een minder goede conditie? Neem hem dan vanaf de rechterkant. Bij de linkerkant moet je veel klauteren en is het niet altijd even veilig, wél erg gaaf!

IMG_1870
Rechts op de foto zie je iemand lopen en daardoor zie je pas hoe groot en krachtig deze waterval is.

IMG_1127
IMG_3714
Hier zie je mij en op de achtergrond iemand achter de waterval lopen. Helaas was het erg lastig om het uitzicht van achter de waterval goed te fotograferen.

IMG_1908
IMG_1938
IMG_3723
IMG_3720
IMG_3738
Een omgeving vol bossen en turquoise gekleurde rivieren rondom de waterval, geweldig! De weg ernaar toe en terug keken wij ons ogen uit. Zo mooi en groen.

2. Bovec
IMG_2829
IMG_1346
Mijn vriend en ik moesten even overleggen welke waterval we op 2 zouden zetten, maar we waren er al heel snel uit. Bovec waterval vanwege zijn grootsheid. Groots en toch heel anders dan Peričnik. Daar kon je namelijk de waterval van heel dichtbij ervaren in tegenstelling tot Bovec. Deze was alleen van een afstand te bewonderen, omdat de weg ernaar toe te onveilig was. Hij deed me denken aan de waterval in Yosemite Nationaal Park in Amerika hoewel ik daar nog nooit was geweest. Zo groots en lang is deze waterval.

IMG_4382
Ook hier weer geweldig uitzicht. We moesten even zoeken naar de waterval, omdat hij nergens stond aangegeven (wat sowieso bij bijna alle bezienswaardigheden is in Slovenië). We liepen wat heen en weer, híer moest het toch echt zijn. We wilden het al bijna opgeven, omdat er nauwelijks mensen waren op de parkeerplaats. Toen spotte ik eindelijk iemand in een sportoutfit. Ik gokte dat ik bij hem de meeste kans maakte, omdat hij hier in de buurt had gesport. We moesten alleen maar wat hoger in de lucht kijken.. en daar in de verte zagen we hem!

IMG_4380
Spot de waterval!

3. Martuljek
IMG_1991

IMG_1997
IMG_2009
IMG_1150
IMG_1948
Op nummer 3 staat Martuljek, omdat we liepen door de mooiste parel van Slovenië en beloond werden met een hele mooie en verfrissende waterval. Lees zeker even het bijbehorende artikel, omdat ik hier wat dieper in ga op deze adembenemende plek!

4. Kozjak
IMG_1356
IMG_4323
IMG_2820
De wandeling naar Kozjak was net als nummer 3 erg mooi, maar wel iets toeristischer en minder avontuurlijk. Het was een aangelegd pad en je liep minder door de bossen. De rivier was heel wel helderder en dat leverde prachtige plaatjes op! De waterval was omsloten door kloven en dit gaf een mysterieus effect. De waterval zelf is niet erg groot, maar door de omgeving de moeite waard om te bekijken.

IMG_4291IMG_4293
De route heeft leuke bruggetjes en rotsen waarover je moet lopen. Na afloop kon ik hier pootje baden, erg prettig als het heet is.

5. Rinka
IMG_2322
Rinka is kenmerkend als lang en dun en de enige waterval van deze 5 waarvoor je moet betalen. Hij ligt namelijk in de vallei Logarska Dolina en daar moet je entree voor betalen. Het is een mooi natuurpark en voor het behoud daarvan betaal ik graag een paar euro.

IMG_2361
Hier sta ik voor de waterval en zie je pas hoe groot hij is.

IMG_2337
IMG_2375
IMG_1189
Geweldige uitzichten in dit mooie park.

Dit waren ze. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en enthousiast heb gemaakt voor deze mooie watervallen in Slovenië. Een land waar nog weinig toeristen komen, mits je je op de juiste plekken bevindt in de juiste tijd van het jaar (buiten het hoogseizoen om).