Wandelen in de mooiste parel van Slovenië

IMG_2009
Totaal onverwacht maakte wij de mooiste wandeling van onze reis toen wij op zoek waren naar een waterval op ons lijstje. We hebben veel mooie plekken gezien, maar deze wandeling sprong er wat ons betreft écht uit en ik zal je laten zien waarom!

IMG_2022
Wij waren naar het Triglav nationaal park gereden om die dag meerdere watervallen te bezoeken. Op ons lijstje stond ook de Murteljec waterval, maar deze wandeling konden wij niet vinden. Zoals ik in een eerder artikel al aangaf, was het van te voren moeilijk om de juiste adressen te vinden van plaatsen die we wilden bezoeken. Op een website had ik wel een uitleg gevonden hoe we er moesten komen, maar daar konden wij beslist geen bord van de waterval vinden. Omdat we tijd over hadden besloten we maar verder te rijden en te kijken of we ergens anders nog konden wandelen. We waren de hoek nog niet om of ik zag een parkeerplek met een mooi uitzichtpunt. We konden wel een klein stukje wandelen en daarna naar huis gaan. Toen mijn vriend naar het toilet was zag ik een landkaartenbord. Ik keek of er een leuke wandeling op stond en verrek, ik zag opeens Murteljec waterval staan! Hadden we het toch nog gevonden.

IMG_1953
We waren nog geen 10 minuten onderweg of we spotte een hert, wauw! Eerst dacht ik dat het een hond was, maar het was echt een hert. Helaas zijn ze zo snel weg dat ik hem niet op de foto heb kunnen zetten. We vervolgden onze weg en we kwamen een prachtige, blauwe beek tegen. Hij is zo lichtblauw dat hij op de foto wit lijkt.

IMG_1958IMG_1971
Uiteindelijk kwamen we op een looppad tussen twee bergen (een kloof) in met een super mooie blauwe beek die daar door heen stroomt.

IMG_2008IMG_2011
We wandeling is heel bijzonder, omdat je een unieke route loopt waar nauwelijks andere mensen lopen, laat staan toeristen. Wij zijn een aantal ‘echte’ wandelaars tegen gekomen, maar die waren ook op 1 hand te tellen. Het voelde voor mij onrealistisch, sprookjesachtig, daar tussen die bergen met een geweldig uitzicht op de bergen, bomen met naast je een super blauwe beek. Nog niet te spreken over het overweldigende geluid van enkel de beek en de vogels. Als ik daar loop besef ik me dat ik nog nooit zo iets moois heb gezien. Dít is waarom ik zo graag wil reizen, unieke plekken ontdekken waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

IMG_1991
IMG_1997
Uiteindelijk leidt de wandeling naar de Murteljec waterval. Ontzettend mooi en even waan ik me ergens in Canada, maar dan natuurlijk dichter bij huis, in Slovenië. De waterval bestaat uit twee delen. Het lange gedeelte is 100m en het korte gedeelte 30m. Hij geeft een heerlijke, verfrissende damp. Die we overigens goed konden gebruiken, want het was over de 30 graden en een zware wandeling.

Mijn tips
Onderschat deze wandeling niet. Zoals ik al schreef zijn wij alleen echte wandelaars tegen gekomen. Wat ik hiermee bedoel zijn wandelaars die uitgerust zijn om te wandelen. Goede, stevige wandelschoenen zijn noodzakelijk, want als je uitglijdt om sommige stukken lig je in een ravijn. Rustig aan lopen en pauzes tussendoor houden zijn noodzakelijk. Er hangt geen railing naast het looppad. Op sommige stukken viel het reuze mee, maar het blijft oppassen geblazen. Ik zag ook een gezin met kinderen en dat zou ik zeker niet doen. Veel te gevaarlijk ook al zijn ze gewend aan dit soort wandelingen. Wij droegen een outdoor broek die makkelijk beweegt als je grote hoogtes in moet. Een spijkerbroek wandelt niet erg lekker en lucht bovendien ook niet goed. Outdoor broeken zijn speciaal gemaakt om snel te drogen en door te luchten. Verder moet je zeker water meenemen en wat te eten (snack), want het is best een pittige tocht.

IMG_2025
Hoe vind je de waterval

Het enige adres wat ik online kon vinden is: 4282 gozd martuljek. Je moet op zoek naar bovenstaande brug. Het is een klein dorp dus deze is niet heel moeilijk te vinden. De parkeerplaats vanaf waar je de wandeling moet gaan lopen bevindt zich naast de bocht. Op internet las ik dat je de waterval moeten kunnen vinden vanaf de andere kant van de brug, maar geloof me, daar vind je geen enkele verwijzing (die zijn sowieso nauwelijks te vinden in Slovenië). Vanaf de parkeerplaats zijn er wel borden aangegeven naar de waterval en daarna vind je het looppad naar de beek en is het alleen maar rechtdoor. Er is waarschijnlijk nog een route naar een hoger gedeelte van de waterval, maar deze zag er zo gevaarlijk en stijl uit dat wij dit niet aandurfden. Wij zijn het hele pad weer terug gekeerd naar de parkeerplaats.

Kosten
Zowel de waterval als de parkeerplaats zijn gratis.

Vorige

Een droom die uitkwam – ons Sloveense sprookje

Volgende

Raften in Slovenië

  1. WAUW! Wat ziet het daar prachtig uit!

  2. Super leuk om te lezen dat jullie ‘m gevonden hebben! Jullie zijn duidelijk héél anders gelopen dan wij, haha! Wij zijn toen over de berg heen geklommen (ook een heel zware weg en best gevaarlijk), omdat de andere weg toen niet bereikbaar was. Ik heb het vermoeden dat dit die andere weg was… Ziet er héél mooi uit!! Maar inderdaad géén weg voor kinderen! Die brug herken ik ook als de plek waar wij gestart zijn!

    • Ah, dan weet ik denk ik al hoe jullie gelopen zijn. De andere kant van de berg waarschijnlijk :) Een weg die wij niet omhoog durfden, omdat hij er té gevaarlijk uit zag haha. Respect dat jij het wel aandurfde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén