clip_image002Wij vinden het huren van een auto op reis ideaal. Je hebt veel vrijheid, je kunt gaan en staan waar je wil en bent niet afhankelijk van anderen. Je kunt van de gebaande paden afwijken en zelf het land ontdekken. Van te voren is het best spannend; hoe gaat het regelen van een auto is zijn werk? Waar moet ik allemaal om denken? En word ik niet belazerd? In dit artikel deel ik je mijn tips voor het huren van een auto op reis.

Regel de zaken vóóraf
De beste tip die ik je meteen mee kan geven is om zaken rondom het huren van een auto vooraf (vanuit Nederland) te regelen. Je kunt van te voren namelijk heel veel uitzoeken en ter plaatse ben je erg gebonden. Het bespaart je een hoop stress en geld om dingen vooraf te regelen.

clip_image003
Prijzen & verhuurders vergelijken
Wij vergelijken van te voren altijd prijzen en verhuurders. Er zijn heel veel vergelijkingssites te vinden op Google. Wat voor soort auto wil je? Je kunt eraan denken of je een voor jou vertrouwd merk wilt, maar ook bijvoorbeeld of je een schakelauto wilt of liever een automaat. Mijn vriend kiest vaak voor een Volkswagen, omdat deze bekend staan als betrouwbare auto’s die veel kunnen hebben. Het ligt natuurlijk ook aan de type reis die je gaat maken. Als je rondom steden blijft, kies je een andere auto dan wanneer je offroad in de bergen rijdt. Bekijk ook goed van te voren of je een maximaal aantal kilometers met de auto mag rijden of dat je moet betalen per extra gereden kilometer. Als je eenmaal weet wat voor auto je wilt, kun je prijzen van verhuurders vergelijken en dit loont echt de moeite. Prijzen kunnen soms wel 50% schelen tussen aanbieders! Wij nemen nooit extra’s zoals een tweede bestuurder of navigatie en hierop kunnen wij ook een hoop besparen. Als de prijs tussen verhuurders niet veel verschilt, kiezen wij eigenlijk altijd voor een verhuurder met een goede beoordeling en bekende naam.

clip_image005
Autoverzekering

Waar wij niet op besparen is een autoverzekering. Voordat wij naar Slovenië gingen was ik erg bang dat wij veel schade zouden maken, omdat wij in de bergen reden. Hierop hebben wij onze auto dan ook aangepast en een goede autoverzekering genomen. De kans op steentjes en takken was nu eenmaal een stuk groter dan wanneer wij enkel op verharde wegen hadden gereden. In Ierland namen wij ook geen risico, omdat we tijdens deze reis door de Wicklow Mountains zouden rijden. Je moet jezelf afvragen of je het risico kunt dragen of dat je het liever afkoopt. Een verzekering afkopen kost vaak een paar tientjes meer, maar de schade die je op kunt lopen als er wel wat gebeurt willen wij niet dragen. Schade kan al gauw honderden of duizenden euro’s zijn en dat geld stoppen wij liever in een volgende reis.

clip_image007
Ik vind het zelf ontspannend om op reis gaan als ik weet dat we van te voren alles geregeld hebben. We komen aan op onze bestemming, je zoekt de autoverhuurder op, laat de papieren zien, inspecteert de auto en je kunt op pad. Kost vaak maar een paar minuten tijd. Alles is van te voren ook al betaald dus je weet precies wat je kwijt bent en kunt niet meer belazerd worden met een te dure auto, omdat je anders geen auto hebt. Zo kan ik van te voren ook bepalen of we binnen ons budget blijven.

Waar let jij op bij het huren van een auto op reis?