13533277_10153822964939141_800518268942337609_n
Bij veiligheid op reis kun je aan veel verschillende dingen denken. Is het een veilig land? Hoe ga ik voorbereid het land tegemoet? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet bestolen wordt? Allemaal vragen die ik vooraf op zoek door mij goed in te lezen. In dit artikel deel ik mijn tips.

Veilig land
Misschien overbodig, maar check van te voren bij de Nederlandse vertegenwoordiging even of het land waar je van plan bent naar toe te gaan wel veilig is. Deze is up to date en geeft tips. Momenteel zijn er veel bosbranden in Canada en ik volg dit natuurlijk nauwlettend in de gaten, omdat wij hier binnenkort naar toe gaan.

IMG_1127
Kleding

Iets waar ik eigenlijk nooit iemand over hoor en ook weinig over lees is veilige kleding. Mijn tenen trekken krom van mensen die een hike gaan doen op slippers of glibberige schoenen zonder grip. Het eerste waar wij in hebben geïnvesteerd zijn goede outdoorschoenen. Voorkomen is beter dan genezen. Als je gaat wandelen is de kans aanzienlijk dat je uitglijdt of blaren oploopt. Wij dragen in principe altijd outdoorschoenen als we gaan wandelen. Deze geven veel stevigheid, omdat ze hoger zijn dan normale schoenen, lopen als wolkjes en hebben veel grip waardoor je niet uitglijdt.

Tijdens onze reizen dragen wij ook outdoorkleding. Het ademt goed, houdt warm als het nodig is, is makkelijk schoon te houden en je kunt je er goed in bewegen. Spijkerbroeken zien er leuk uit, maar zijn helemaal niet praktisch als je stukken gaat wandelen. Tijdens onze reis door Slovenië hebben wij ervaren hoe makkelijk een outdoor afritsbroek is. Wij hadden er toen slechts voor ieder één gekocht en deze hebben wij dan ook 2 weken gedragen. Voor onze reis naar Canada gaan wij beter op pad en hebben wij 4 broeken per persoon. Genoeg voor 3 weken!

Ik noemde het net al even, wat als je uitglijdt tijdens een hike en langer in het land moet blijven, omdat je in een ziekenhuis ligt? Hoe zit het eigenlijk als bagage kwijt raakt? Of als je ongeluk met je auto maakt tijdens je reis? Allemaal zaken die belangrijk zijn om vooraf uit te zoeken zodat je daar ter plekke geen zorgen meer over hoeft te maken. Hiervoor raad ik je aan om je zorgverzekering, reisverzekering en autoverzekering te vergelijken. Het verschilt namelijk per verzekering wat er wel of niet gedekt wordt.

IMG_1151
Hou elkaar in de gaten

Dit klinkt misschien stom, maar mijn vriend en ik zijn op reis volledig op elkaar ingespeeld. We houden elkaar nauwlettend in de gaten als we hiken en lopen niet te ver uit elkaar. Mocht de een uitglijden ben je er snel bij. Maar ook tijdens een citytrip blijven wij dicht bij elkaar zodat zakkenrollers of verkopers niet tussen ons in komen. We lopen ’s avonds ook nooit alleen op straat. Wij vertellen elkaar ook altijd heel duidelijk als we ergens in willen of heen gaan en wij wachten op elkaar. Wij zijn van elkaar afhankelijk en communiceren op reis altijd veel beter, omdat wij weten hoe belangrijk veiligheid op reis is.

Kopie paspoort
De laatste kleine tip die ik je mee wil geven is om vooraf kopieën van je paspoort te maken en deze op reis mee te nemen. Als je je paspoort bij een accommodatie of verhuurder af moet geven let er dan op dat zie hiervan nooit stiekem kopieën maken . Als ze die al nodig hebben, geef dan je eigen kopie mee en kras het documentnummer (rechtsboven) in je paspoort en de machine leesbare strook (onderaan je paspoort) door. Hier staat namelijk ook je documentnummer in vermeld. Zet ook altijd op de kopie waarvoor de kopie is met een datum er bij. En zet dit niet alleen op de ‘lege witte stukken’ maar juist door je persoonsgegevens. Zo maak je het misbruik een stuk moeilijker. Helaas wordt er steeds meer gebruik gemaakt van identiteitsdiefstal en de waarde van jouw identiteit ligt in de tienduizenden euro’s. Dit is een kleine moeite wat je vooraf kunt doen en waarmee je jezelf een hoop ellende bespaart.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en mocht jij nou nog andere tips hebben voor mij dan hoor ik dat graag in de comments! We kunnen altijd van elkaar leren en veiligheid op reis is erg belangrijk.