clip_image001

Jullie weten het nog niet, maar mijn vriend en zijn al bijna 1,5 jaar op zoek naar een koophuis. Ik heb er eigenlijk nooit wat over geschreven, omdat ik had gedacht dat ik al lang een huis zou hebben gevonden. Een lange en spannende zoektocht met veel frustratie. Ik vertel je er in dit artikel alles over!

huistekoop

Onze zoektocht tot nu toe
We hebben denk ik in die 1,5 jaar tijd nu ongeveer 10 -15 huizen bekeken. De meeste vonden we via Funda. De een vind dit aantal misschien veel, de ander niet. Ik heb een vriendin waarbij de eerste bezichtiging meteen raak was, andere vriendinnen hebben wel 20+ huizen bekeken. Ik heb gemerkt dat ik online al heel goed kan bepalen of het zinvol is om een huis te bekijken. De foto’s zijn tegenwoordig zo goed, er zitten plattegronden bij de huizen én er worden filmpjes gemaakt waarbij je door een huis wordt geleidt. Ik kreeg vaker het advies om toch te gaan kijken en iedere keer dat ik dat toch deed was het zonde van onze tijd, omdat ik op voorhand al wist dat het hem niet ging worden. Inderdaad, foto’s zijn soms niet de realiteit maar ik kan echt wel een goede inschatting maken.

Bij twijfel hebben we wel geleerd om toch te gaan kijken, omdat wij ons achteraf gezien best over een aantal punten heen konden zetten. Je leert ontzettend veel van bezichtigingen. Tegenwoordig vinden we ook veel huizen voordat ze op Funda staan, omdat ze op de Facebook pagina’s van de makelaars worden geplaatst. Wij hebben ons geabonneerd op die pagina’s en kijken hier iedere middag op om te kijken of er al nieuwe huizen op staan. Een tijdrovend klusje, maar het loont wel de moeite. De huizen die op Funda komen staan soms al direct als verkocht onder voorbehoud en dan heeft het geen zin meer om te bellen, behalve als je op de reserve lijst geplaatst wilt worden.

clip_image004
De markt

De huidige huizenmarkt is een GEKKENhuis. Niet te doen, we moeten er als de kippen bij zijn als we überhaupt een bezichtiging willen. Als je voor volgende week een bezichtiging wil plannen ben je al te laat en wordt het voor je huis weggekaapt. Dit levert frustratie op, omdat wij vrij moeten regelen bij ons werk. Dit moet ook maar net lukken bij 2 verschillende werkgevers.

Wij hebben meerdere keren op huizen geboden en hebben ondervonden dat huizen boven de vraagprijs weggaan of dat anderen bieders kiezen voor weinig tot geen voorwaarden. Dit is zo frustrerend, omdat wij een goed bod doen, maar ons niet gek willen laten maken door te markt. De rente is momenteel zo laag dat heel veel mensen een huis willen kopen, maar er zijn te weinig huizen. Wij vinden voorbehoud onder financiering of een bouwrapport nu eenmaal belangrijk. Wij willen wel weten wat wij kopen en of er nog noodzakelijke kosten aan zitten te komen.

clip_image006
Budget bepalen

Om ons budget te bepalen hebben wij met verschillende mensen gesproken. Zo zijn wij bij een tussenpersoon geweest en bij een bank. Wij zijn heel blij dat we dit vooraf hebben gedaan en niet nadat wij een bod hadden gedaan, omdat je met een budget in je hoofd toch anders naar een huis kijkt. Als je tot het maximale van je hypotheek aan zit kan dat financieel erg zwaar worden. Maar als je weet dat er nog ruimte is om te verbouwen of een bouwdepot aan te vragen kun je dat meenemen in het uitbrengen van een bod,.

Maandelijkse lasten bepalen
Om onze maandelijkse lasten te bepalen heb ik eerst gekeken wat onze maandelijkse lasten nu zijn. Dit deed ik heel simpel door dit per categorie in Excel te zetten:
– huur
– gas, water en elektra
– verzekeringen
– abonnementen
– boodschappen
– overig
Dat was gelijk een mooi moment om te bekijken of onze vaste lasten niet naar beneden konden. Je kunt bijvoorbeeld je gas, water en energie vergelijken. Ik vind duurzaamheid & groen erg belangrijk. Dit vindt zich een weg door mijn hele leven. Ik ben sinds een tijdje overgestapt op natuurlijke schoonmaakmiddelen en natuurlijke huidverzorging van Weleda. Wij hebben een tijd geleden ook de keuze gemaakt om voor groene stroom te kiezen. Dit bleek ook nog eens een van de voordeligste energieleveranciers te zijn. Zo denken wij toch om onze planeet, maar ook aan onze portemonnee en kunnen wij nog meer sparen om te kunnen reizen.

Hoe ervaren jullie de zoektocht naar een huis en hebben jullie nog handige tips voor mij?