Afbeeldingsresultaat voor papieren huishoudboekje
Twee maanden geleden schreef ik een artikel over onze zoektocht naar een huis. Hoe staat het daar nu mee? En wat is er in de tussentijd gebeurd? In dit artikel neem ik je verder mee in onze zoektocht.

Afbeeldingsresultaat voor wijken
Bezichtigingen
We hebben weer een hoop bezichtigingen achter de rug. Ik vertelde in mijn vorige artikel al dat de huizenmarkt op dit moment een gekkenhuis is en dit lijkt alleen maar erger te worden. We hebben zelfs huizen bekeken in wijken waar we niet wilde wonen in de hoop dat we daar misschien wel een huis naar onze zin konden vinden. Uiteindelijk liepen we bij het bezichtigen van deze huizen tegen dezelfde problemen aan waarom we niet in die wijken wilde wonen. Ik vond het er te druk en voelde mij er niet thuis. Ik ben ook niet opgegroeid in die wijken en familie van mij ook niet. Ik voel me dan ook als een kat in een vreemd pakhuis. Ik hoor van meerdere mensen om ons heen dat de wijk zó belangrijk is. In huis kan je heel veel veranderen, maar de plaats van een huis niet. Dat werd hem dus toch niet…

Daarna hebben we een aantal huizen bekeken in wijken waar wij wel wilde wonen. De ene keer was het huis slecht onderhouden of was er iets niet naar ons zin. Soms waren het ook praktische redenen zoals: ik mis een kamer of ik vind de keuken te klein en er is geen budget om het huis wel naar ons zin te maken. En dan heb ik de onvoorziene uitgaven aan een huis nog niet eens meegerekend. Er is altijd achterstallig onderhoud in een huis en soms komt dat pas later naar voren als je een huis al gekocht hebt. Hier moet je altijd rekening mee houden.

Afbeeldingsresultaat voor spaarvarken
We hebben zelfs al een bod op een huis gedaan, maar helaas zijn wij het niet geworden. Er waren ook zoveel bezichtigen voor dit huis en het was een goed onderhouden huis. Voldoende slaapkamers, nette keuken, tuin op het zuiden en voorzieningen in de buurt. Logisch dat het er veel interesse is en het is dan lastig om een bod uit te brengen. Wij hebben zelfs boven de bieden vanaf prijs geboden, maar het mocht niet baten…

Afbeeldingsresultaat voor huizen jacht
Kans
Maar toen zag ik een advertentie via het NVM netwerk waarop wij zijn aangesloten. Het was een huis in dezelfde straat waarop wij eerder een bod hadden uitgebracht. Er stonden nog geen foto’s bij de advertentie en in eerste instantie wilde ik daarom niet kijken totdat mij zus zei dat dit zo goed klonk en dat ik écht moest gaan kijken. Via een andere makelaar kwamen we er achter bij welke makelaar het huis te koop stond en belde wij voor een afspraak. Het stond nog in de stille verkoop en dat gaf ons de kans de woning te bekijken voordat hij op Funda stond.

Afbeeldingsresultaat voor checklist
Na de eerste bezichtiging was mijn vriend gelijk enthousiast over de woning. Ik nog niet zo, ik moest het allemaal laten bezinken. Ik baalde van de kleine tuin en de huizen van de buren waarop wij uitkeken vanuit de tuin. Maar dat was eigenlijk het enige wat ik had aan te merken op het huis. Na verschillende gesprekken met familie werd ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Wat wilde ik nog meer? Een huis met 4 slaapkamers, een ruime, mooie, uitgebouwde badkamer, vrij nieuwe keuken, nieuw toilet, garage, tuin op het zuiden, achterom en zelfs een nieuw schuurtje. Tja, inderdaad wat wilde ik nog meer? Alleen een grotere tuin met meer privacy, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. En als we die al vinden moet het huis nog binnen ons budget vallen en moeten wij het ook maar krijgen. Er zijn immers nog veel meer mensen die zo’n woning zoeken en ons makkelijk kunnen overbieden. Ik heb verhalen gehoord van rijtjeswoningen die bijna voor  € 25.000 meer dan de vraagprijs zijn verkocht… dat is even slikken!

Afbeeldingsresultaat voor bod doen huis
Na de tweede bezichtiging was ik ook om en besloten we een stevig bod te doen zodat we niet weer naast het net zouden vissen. En…. ons bod is geaccepteerd! Wat een geweldig nieuws en we kunnen het eigenlijk niet geloven. Dat we na 1,5 jaar eindelijk een huis hebben gevonden naar ons zin. We hadden de hoop eigenlijk al opgegeven en ik had nooit verwacht dat we in zo’n huis zouden gaan wonen. Maar we zijn hier heel blij mee. Het is een praktisch en goed onderhouden huis waar we de komende jaren nog met veel plezier kunnen wonen.

Afbeeldingsresultaat voor bouwkundige keuring
Bouwkundige keuring
Deze week hadden we ook een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dit kost ruim € 350 en dat is een hoop geld. Maar ik kan je echt aanraden om dit te laten uitvoeren als je een huis koopt. Wij hebben zóveel slechte huizen gezien en je verkijkt je zoveel op onvoorzien onderhoud en kosten bij een huis. Wij weten nu zeker dat we geen kat in de zak kopen en het huis in orde is. Ook vinden wij het fijn dat we gelijk weten wat aandachtspunten zijn bij het huis en welke kosten er de komende jaren aan zitten te kopen. Als je het zo bekijkt dan is dat bedrag een peulenschil op het totaal. Je koopt letterlijk zekerheid voordat je het contract ondertekend.

Afbeeldingsresultaat voor hypotheekadviseur
Hypotheekadviseur

Deze week hebben we ook ons 2e gesprek met een hypotheekadviseur gehad om te bespreken wat onze mogelijkheden zijn. Eerder hebben we hier al een gesprek gehad zodat we wisten wat we konden lenen. Wel zo fijn als je een huis gaat bezichtigen! Ik lees wel eens verhalen van mensen die een huis gaan bezichtigen zonder dat je weet wat je kunt lenen. Als je dan verliefd wordt op een huis en je kunt het niet betalen dat is de teleurstelling zo groot. Mijn advies is dan ook om eerst een vrijblijvend gesprek bij een bank en/of hypotheekadviseur te voeren. Zo’n gesprek is gratis en je weet gelijk waar je aan toe bent! Er zat bij ons trouwens verschil in het bedrag wat wij konden lenen bij beide partijen.

Afbeeldingsresultaat voor papieren huishoudboekje
In- en uitgaven op een rijtje

Voor onze hypotheekadviseur moeten wij onze inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. Een rotklus wat wij altijd voor ons uit hebben geschoven, maar wat nu echt noodzakelijk is. Je krijgt dan een waslijst met eventuele in- en uitgaven waardoor je echt moet nagaan, opzoeken en rekenen hoeveel dit precies is. Ik ga iedere maand wel naar de drogist, maar hoeveel ik hier uitgaf? Geen idee! En wat voor vaste lasten qua reparaties heb ik eigenlijk? Hiervoor legden wij nooit geld apart, want wij hadden 1 grote pot spaargeld hadden mocht er iets stuk zijn. Maar nu moeten wij gaan berekenen wat wij bijvoorbeeld aan reparaties aan onze auto op maandbasis kwijt zijn door alle reparaties op te tellen en te delen door 12 maanden. Een flinke klus, maar hierdoor hebben we ook inzichtelijk gekregen waarop wij nog kunnen besparen. Zo hebben wij een paar verzekeringen die we eigenlijk nauwelijks gebruiken en al die bedragen bij elkaar is toch een flink bedrag! Zaak om dit meteen uit te zoeken. Maar ook kunnen we uitzoeken of we bijvoorbeeld goedkope energieleverancier kiezen zodat we hierop nog kunnen besparen. En wat dacht je van je zorgverzekering? Ook een grote kostenpost iedere maand en wellicht kan deze ook wel omlaag. Niet de leukste klusjes, maar het resultaat is wel leuk! Van ieder bedrag dat we besparen kunnen we weer meer reizen en dat doel proberen we voor ogen te houden. We hopen in 2018 naar Amerika te kunnen dus we moeten nog even flink doorsparen met alle kosten die er aan zitten te komen.

Binnenkort deel ik met jullie deel 3 van onze zoektocht naar een huis!