Er zijn in Nederland rugzakkinderen. Het zijn kinderen die op een reguliere school zitten, maar extra begeleiding nodig hebben. Om dit te bekostigen krijgt de school een extra budget voor de leerling, vandaar de naam rugzakje. Kinderen gebruiken trouwens bijna allemaal een rugzakje voor de broodtrommel en smartphone.

Alle smaken
Er zijn vele soorten en maten rugtassen. Opmerkelijk zijn de reuzen rugzakken waarmee fietskoeriers pizza’s of ander bereid eten rondbrengen. De rugtas is opgetrokken uit platen verschuimd polystyreen en aan de binnenzijde bekleed met aluminium folie. Eigenlijk een kubus van 40 bij 40 bij 40 centimeter. In vol beladen toestand niet zwaarder dan vijf of zes kilo, maar aanmerkelijk volumineuzer dan een gewone rugzak. Het voordeel is dat pizza’s horizontaal vervoerd kunnen worden zodat de ingrediënten niet te veel gaan schuiven.


Reizen
Backpackers hebben hun hele bezit op de rug. Ze gebruiken hiervoor stevige rugzakken bij voorkeur van militaire makelij zoals bijvoorbeeld de eastpak rugzak. Het zwaartepunt van een rugzak dient dicht bij de rug te liggen. Dit betekent dat de zware spullen bovenin moeten zitten zodat het zwaartepunt hoog komt te liggen. Veel hangt ook af van het gewicht. De vuistregel is dat voor volwassen een rugzak maximaal 20% van het lichaamsgewicht weegt. Voor kinderen wordt een limiet van 10% gehanteerd.


Mode
In de damesmode is de rugzak eveneens vertegenwoordigd. Prada ontwierp al in de negentiger jaren de nylon rugzak. Vooral de exclusieve merken richten zich op de rugzak dragende vrouw; Chanel, Hermes, Louis Vuitton, Castelijn Berens. Het materiaal is in leer of linnen al dan niet voorzien van prints. Inmiddels zijn moderugzakken ook verkrijgbaar bij de meer betaalbare modeketens.

De tas mag belangrijker zijn geworden in het modebeeld echter de meeste Nederlandse vrouwen lopen met bruine of zwarte tassen. Een Franse vrouw heeft gemiddeld vijfmaal zoveel tassen als een Nederlandse. De Française draagt bij haar linnen jurk geen leren tas en in de zomer geen zwarte tas, maar een pastelkleurige. In Nederland is de tas zomer en winter zwart of bruin.

Dit artikel is tot stand gekomen met bagageonline.