clip_image002
Een bril dragen heeft, naast het duidelijke voordeel dat je er beter door kunt zien, ook wel eens nadelen. In dit artikel gaan we in op één specifiek nadeel: met een bril op de foto gaan. Brildragers herkennen de ergernis vast wel. Je hebt een heel leuke foto gemaakt, maar dan zie je achteraf dat je ogen niet te zien zijn vanwege de reflectie in de brillenglazen. Vooral op vakantie hebben brildragers hier last van, want dan maak je natuurlijk veel foto’s bij alle bezienswaardigheden en mooie uitzichten. Moeten mensen met een bril dan maar geen vakantiefoto’s meer maken? Natuurlijk niet! In dit artikel lees je een paar nuttige tips om toch goed op de foto te staan met je bril.

Zonder bril
Het is natuurlijk een mogelijkheid om zonder bril op de foto te gaan. Dit is een goede optie voor mensen die hun bril maar af en toe dragen, denk bijvoorbeeld aan een leesbril. Toch is dit voor veel mensen niet ideaal. Als je normaal gesproken altijd een bril draagt, dan wordt het na een tijdje een onderdeel van je uiterlijk. Zet je de bril af, dan voelt dat erg onnatuurlijk aan. Alsof je er niet meer als jezelf uitziet.

eyeglasses on opened book
Ontspiegelde glazen
Een andere tip is om een bril te nemen met ontspiegelde glazen. Ontspiegelde glazen zorgen ervoor dat je brilglazen de lichtstralen wel doorlaten maar zo min mogelijk weerkaatsen. Dit kijkt voor jezelf prettiger, omdat felle lichtbronnen zoals straatlantaarns of koplampen minder reflecteren in je bril. Daarnaast ziet je bril er voor anderen ook beter uit, bijvoorbeeld op foto’s. Met ontspiegelde glazen zie je namelijk amper weerkaatsingen in je glas, waardoor je ogen beter te zien zijn.

Heel veel foto’s
Hoeveel glans er op de foto in je bril te zien is, heeft alles te maken met de lichtinval. Als je geen professionele fotograaf bent, is het lastig om daar altijd rekening mee te houden. Als je op vakantie bent, wil je gewoon even snel een foto maken en niet eerst moeten nadenken over het licht. De tip is daarom ook om zo veel mogelijk foto’s te maken en daarbij steeds van hoek te veranderen. Dan zit er vanzelf een leuke foto bij waarop je bril geen reflectie veroorzaakt.

woman holding DSLR camera
Geen flits
Het is misschien een voor de hand liggende tip, maar zorg ervoor dat je de flits-functie op je camera of telefoon uitschakelt. Als je gebruikmaakt van de flits weet je dat er gegarandeerd reflectie van de flits te zien zal zijn in je brilglazen op de foto.

Lenzen
Als je vaak op de foto moet en daarbij last hebt van dit probleem, kun je overwegen om lenzen te dragen. Met lenzen heb je nooit last van een reflectie op de foto. Je hoeft niet permanent lenzen te gaan dragen. Je kunt bijvoorbeeld daglenzen gebruiken op de dagen dat je veel foto’s maakt en op de andere dagen je bril blijven dragen. Lenzen kunnen ook een bijzondere toevoeging zijn aan je foto. Denk bijvoorbeeld aan kleurlenzen op sterkte, waarmee je je natuurlijke oogkleur nog mooier kunt maken of eens kunt kiezen voor een totaal andere oogkleur.