clip_image001
Sinds wij bezig zijn met het opknappen van de achtertuin ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in kindvriendelijke achtertuinen. In dit artikel geef ik je inspiratie om jouw achtertuin ook kindvriendelijk te maken.

clip_image003Allereerst is een stuk speelruimte erg belangrijk. Wij hebben echt gras in onze achtertuin, maar kunstgras is ook een goede optie. Vooral voor ouders die niet zo houden van vieze kinderen is dit ideaal en je hebt wel de voordelen van echt gras. De kinderen hebben een eigen plekje om te spelen en er is zelfs valdemping kunstgras. Waarschijnlijk wil je niet je hele achtertuin vol leggen met kunstgras, maar ook een looppad houden. In dat geval is het ook goed om rekening te houden met kantopsluiting.

clip_image001[1]
Ik vind het erg belangrijk om mijn dochter op te laten groeien met de natuur. Haar te laten zien hoe planten en bloemen groeien. Maar ook hoe kruiden groeien en ze vervolgens te gebruiken in gerechten. Een makkelijke manier hiervoor is een moestuinbak op 1m2. Het kost niet veel ruimte en je kunt je kind op een kindvriendelijke manier kennis laten maken met een moestuin. Ze kunnen zelf heel veel doen, omdat de moestuin laag is en zo overal bij kunnen. Het geeft ze een stuk verantwoordelijkheid en voor een ouder een mooie manier om je kind te begeleiden en te leren over de natuur.

clip_image005
Buiten planten om vind ik plukbloemen ook goed passen in een kindvriendelijke tuin. Een kind wat de hele dag nee te horen krijgt frustreert zich alleen maar. Ik kies daarom voor bloemen die mijn dochter mag plukken. Ik zou dan wel kiezen voor vaste planten zodat je niet ieder jaar nieuwe planten hoeft te kopen. Anders wordt het ook wel erg prijzig. Lavendel en Zonnehoed zijn prachtige lange bloeiers die je kunt plukken. Je kunt natuurlijk ook een zakje zaadjes met wilde bloemen of plukbloemen zaaien en samen zien hoe dit op komt.

clip_image007
Een speeltoestel is geen must, maar als je de ruimte hebt kan ik het je wel aanraden. Denk aan een speelhuisje, een schommel of een zandbak. Wij hebben geen grote achtertuin en daarom besloten om een zandbak en speelhuisje in één te maken. Onze dochter kan dan in de zandbak spelen, maar ook bijvoorbeeld winkeltje spelen samen met haar nichtje. En ook als het regent kan ze heerlijk droog spelen.

Wat zijn jouw ultieme tips voor een kindvriendelijke achtertuin?