Relatie – Vallen op het ‘innerlijk’ in plaats van het uiterlijk


Soms verbaas ik mij er over in gesprekken die ik met mensen voer, verhalen die ik lees of zie op televisie of internet. Mensen die op het uiterlijk vallen. Wat voor mij zo duidelijk is als wat is het voor sommige mensen raar als ik vertel dat ik val op het innerlijk van een persoon en niet op het uiterlijk. Vandaag wil ik je hier meer over vertellen.

Ik denk soms wel eens na over wat ik graag op een blog zou willen lezen en het vallen op het innerlijk hoort daar voor mij zeker tussen. Het is iets waar niet veel over geschreven wordt, omdat mensen het ‘raar’ vinden dat je op het innerlijk van iemand valt. Ik heb meerdere relaties gehad waarbij bij mij het vallen op verschoven is van uiterlijk  naar innerlijk.

Misschien is het handig om eerst wat te vertellen over mijn vorige relaties en mijn huidige relatie. Dit is erg persoonlijk, maar uiteindelijk denk ik dat het belangrijk is om aan jullie te vertellen om jullie inzicht te geven. In mijn puberteit heb ik verschillende relaties/fasen in mijn leven gehad waarbij ik viel op het uiterlijk. Ik zag een leuke jongen en dacht die ziet er leuk uit! Daarnaast had hij natuurlijk ook eigenschappen waar ik op viel. Laat ik een voorbeeld noemen; stoer. Hij zag er ook nog eens stoer uit. De relatie hield enkele weken in stand, maar elke keer was het niet wat ik er van verwacht had en accepteerde dat maar, want immers, hij zag er leuk uit toch? Daar draait het toch om. Toen was ik niet echt bezig met het innerlijk van personen. Uiteindelijk werd ik gekwetst en teleurgesteld door deze personen, omdat zij zo’n rot innerlijk hadden. Ten minste, op een ander woord kan ik momenteel niet komen. Je begrijpt vast wat ik bedoel. Ik was verdrietig en ontroostbaar totdat ik weer een leuke jongen tegen kwam met een leuk uiterlijk. En weer werd ik gekwetst. Deze fout maakte ik herhaaldelijk. Vanaf dat punt begon ik langzamerhand op het innerlijk te vallen, maar nog steeds zaten hier ook rotte appels tussen. Ik wist nog niet goed wat ik wilde en verwachtte van iemand. Als iemand lief was, was dat op dat moment voor mij voldoende. Nadat ook dit soort relaties eindigde, omdat dit niet de persoon voor mij was en ik niet voor hem ben ik ruim een jaar single geweest. Ik moest meerdere keren op mijn bek gaan, moest meerdere keren gekwetst worden voordat ik inzicht kreeg. Toen deed dat pijn, maar achteraf gezien had ik dat nodig om de juiste te vinden. Als iemand mij toen had verteld dat het niet om het uiterlijk ging had ik diegene waarschijnlijk uit gelachen.

Ik begon na te denken over waar ik nou echt waarde aan hechte en merkte dat het uiterlijk voor mij niet meer zo belangrijk was. Achter een leuk koppie schuilt vaak veel meer waar ik niet mee te maken wil hebben. Ik wil niet zeggen dat er geen knappe jongen bestaan met een goed innerlijk, maar ze zijn zeldzaam. Vaak zijn het players, denken alleen aan hunzelf. Ik wilde mijn hart er niet meer aan verliezen. Het uiterlijk deed niet meer veel met mij. Wat mij wel begon te raken was het innerlijk van een jongen. Iemand waarbij mijn hart sneller ging kloppen, puur om zijn innerlijk, zijn karakter, het geen waar hij voor stond. Ik leerde mijzelf beter kennen, mijn waarden en wat ik zocht in een jongen en ik zag het licht. Ik zocht buiten veel liefde ook iemand die ik kon vertrouwen, iemand tot wie ik mij innerlijk verbonden voelde. Zo verbonden dat ik mij direct thuis voelde. Aan wie ik mijn diepste geheimen kon vertellen, iemand die mij troostte als dat nodig was en met me lachte als dat nodig was. Iemand die aan mijn behoeften voldeed. Ik wilde dat gevoel ook bij hem creëren. Hetzelfde voor hem zijn als hij voor mij, iemand bij wie je altijd terug kunt komen, wat er ook gebeurd. Wat interesseert mij dat uiterlijk nou als iemand dit bij mij teweeg kan brengen?! Zo iets moois, iets puurs. Iemand met een mooi koppie kan dit bij mij niet. Het hoogste punt wat je zou kunnen bereiken met een relatie zou alleen op deze manier kunnen vond ik.

En toen kwam Wim in mijn leven. Wij hebben elkaar in een jaar tijd leren kennen. Wij wisten van elkaar wie we waren, maar dat was het dan ook. Heel langzaam vertelde wij elkaar steeds meer persoonlijke dingen, begon ik hem alles te vertellen. Mijn diepste geheimen en gevoelens. Hoe ik gebruikt ben door jongens, alleen voor hun eigenbelang. Ik vertelde hem over de krassen op mijn ziel. Ik begon hem te vertrouwen en legde mijn ziel bloot. Ik zag Wim nooit als potentiele partner. Hij was gewoon een jongen, een aardige jongen, maar niet meer dan dat. Misschien kwam dit ook, omdat Wim zich niet op stelde als eventuele partner. Hij hield de boot af en wij waren gewoon collega’s. En toen kwam het, ik voelde het, diep van binnen, hij is het. Hij is mijn grote liefde. Ik heb heel bewust alle voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen van deze relatie, ik heb dit keer bewust voor deze relatie gekozen. In plaats van te kijken naar het uiterlijk, overwon Wim mij met zijn pure innerlijk. Hetgeen waar hij zich niet bewust van was. Hij was ook niet bezig om mij voor zich te winnen. Ik moest hem zien over te halen van het geen wat er aan het bloeien was.

Bij Wim kom ik thuis als ik bij hem ben. Zonder hem voel ik me onprettig en het liefste wil ik de hele dag bij hem zijn. Hij steunt mij als ik hem nodig heb, hij zorgt er voor dat ik anders over dingen ga denken, zorgt er voor dat ik mijn woede bij hem kan uiten, bij hem vind ik de rust die ik altijd zocht in een relatie en dan besef je, ik zou willen dat meer mensen keken naar het innerlijk in plaats van het uiterlijk. Het zou zo maar voor kunnen komen dat je de liefde van je leven hierdoor misloopt.

Nu wil ik niet dat jullie denken dat Wim lelijk is. Integendeel, maar het ging mij niet om zijn uiterlijk.  Wim is gewoon zichzelf. Van ons beide hoeft hij geen dure kleren te dragen om er leuk uit te zien, ik vind hem van binnen leuk genoeg. Het is alleen maar uiterlijke vertoning naar de buitenwereld toe. Grappig eigenlijk, want ik schrijf juist veel over uiterlijke verzorging op mijn blog. Maar ik ga ook gewoon de deur uit zonder make up.

Ik hoop dat ik jullie stof tot nadenken heb gegeven. Je hoeft hier onder niet te vertellen of jij op het innerlijk of uiterlijk valt. Je hoeft niets te vertellen. Ik hoop alleen dat ik jullie inzicht heb kunnen geven. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan in de comments.

Vorige

Lush – Ultra Bland

Volgende

Neutral Face Care

17 Comments

 1. Mooi geschreven! Ik vind uiterlijk wel belangrijk, maar meer of iemand zich goed verzorgd. Want je kan zelf heel wat aan je uiterlijk doen. Maar uiteindelijk is innerlijk toch het belangrijkst. Ik weet nog wel dat ik een keer een jongen leerde kennen, die was niet bepaald de knapste…maar hij was zo grappig! Op een gegeven moment zag ik het gewoon echt niet meer dat hij niet de knapste was, ik zag alleen maar dat hij grappig was en leuk was! :-P Met je innerlijk kan je een minder uiterlijk wat dat betreft echt verdoezelen. :-)

 2. Wat een mooi verhaal! Het innerlijk is inderdaad het belangrijkste. In een relatie moet je het met elkaars karakter doen en niet met elkaars uiterlijk. Dat laatste loopt nooit goed af.

 3. Voor mij heb ik wel een knappe jongen met mooi innerlijk gevonden XD innerlijk vind ik super belangrijk maar je moet je lichamelijk ook aangetrokken voelen tot iemand :3 ik vind beide dus belangrijk maar iedereen heeft een andere opvatting wat hij/zij mooi of knap vind of wat iemand belangrijk vind aan het innerlijk van iemand :) een knappe kop zonder inhoud: no thanks! XD

 4. heel mooi geschreven! ik val zeker ook op het innerlijk, ik heb gewoon geluk dat mijn BF ook een hunk is ;) haha!
  er loopt momenteel een giveaway op mijn blog, neem je een kijkje? :)
  xo
  Amélie

 5. Goed stukje. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat mensen nou echt op het uiterlijk afgaan wanneer ze op zoek zijn naar een relatie!?

 6. Mooi verhaal. Mijn vriend en ik hebben bijna 6 jaar verkering met elkaar. Ik ben gevallen voor zijn innerlijk, niet voor zijn uiterlijk. Hoewel uiterlijk ook soms belangrijk is. Maar voor mij blijft het innerlijk het belangrijkst. Mensen vragen me wel eens af hoe ik dat zo lang volhoud.

 7. We hebben het er al meerdere keren over gehad, maar toch is het en blijft het een rot les om het te moeten leren. Maar hey, ondanks al die hufters heb jij nu wel de ware gevonden. :) Wim is een leuke knaap om te zien met een goed innerlijk, houden Aman! Innerlijk is belangrijk, maar voor mij ook het uiterlijk. Jep, maar dan bedoel ik natuurlijk dat ik hem leuk moet vinden, men mag hem geweldig of juist het tegenovergestelde vinden, maar ik moet er mee leven en ik moet hem leuk vinden. Dat vind ikzelf belangrijk, maar humor is nummer één hoor! Iemand waar je echt mee kan lachen, zo hard dat je buikpijn krijgt. :’)

 8. Mieke

  Goed stuk zeg! Ik herken wel wat in je verhalen.

 9. wat heb je dit goed verwoord! ik ben het helemaal met je eens:)

 10. Erg goed geschreven! Ik ben het er ook mee eens! Het gaat om het innerlijk, en niet om het uiterlijk!

 11. Aww :)
  Je hebt gelijk, als ik mijn vriendinnen m’n vriendje laat zien is de standaard reactie die ik krijg “hij is lelijk” of “hij ziet er oud uit” en blabla, wat maakt het uit?? Als twee mensen van elkaar houden, is het toch gwn mooi. Maar ja, sommige mensen snappen dat niet..

 12. Goed geschreven, mooi hoor..:) Geniet er van samen.

 13. Ah echt mooi geschreven! Ja, je kunt in het begin aangetrokken worden tot het uiterlijk, maar las het innerlijk niet past dan past het gewoon niet. Echt mazzel dat je Wim hebt gevonden-a keeper =]

 14. mooi geschreven!

 15. Heel mooi geschreven Amanda! Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb inmiddels geleerd dat als je voor het innerlijk valt van iemand je ook vaak wat in het uiterlijk vind wat toch aantrekkelijk voor je is.

 16. Wat een persoonlijk verhaal en wat stoer dat je dit zo durft te vertellen. Zelf heb ik ervaren dat het op beide vlakken moet matchen. Iemand hoeft geen absolute hunk te zijn, maar er moet wel iets zijn wat me lichamelijk aantrekt, dat is toch ook een aspect in een relatie. Maar zoals ChantalAngel al zegt: soms is iemand zo leuk dat je daarom iets in diegene vindt wat je aantrekt.

 17. heel mooi beschreven en ik ben het ook helemaal met je eens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén