Verslag opening ‘Ruik de tijd’ Zuiderzeemuseum (met Barry Atsma!)

Make up tasje, zuiderzee 276
Een paar weken geleden ontving ik een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van het nieuwe thema van het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Dit leek mij erg leuk, omdat ik het museum al vaker had bezocht en het een leuk museum was. Daarnaast kwam Barry Atsma was ook aanwezig om een heel exclusief parfum aan te brengen bij bezoekers. Ik ging er met mijn moeder heen en vandaag ga ik jullie wat meer over het Zuiderzeemuseum en het thema ‘Ruik de tijd’ vertellen.

Wat zegt het Zuiderzeemuseum zelf over het nieuwe thema van het museum, ruik de tijd:
’’Het buitenmuseum  Ruik de tijd staat in het teken van geuren van vroeger en nu. Ons reukzintuig is ons meest emotionele en krachtige zintuig. Veel geuren herinneren ons aan het verleden. Sommige geuren brengen je zelfs onmiddellijk terug in de tijd: voor één moment waan je je weer in je jeugd. Op twintig plaatsen in het buitenmuseum ruik je zulke geuren van vroeger, de zilte lucht van de Zuiderzee en een brandend petroleumstel. Het Geurstation van Atelier Ted Noten, dat werd ontwikkeld in samenwerking met de geurexperts van Annindriya, prikkelt de neuzen van jong en oud; ga je neus achterna, ervaar de verschillende geurherinneringen door de generaties heen en ontdek de lekkerste én de smerigste geuren.’

Make up tasje, zuiderzee 214
Make up tasje, zuiderzee 302
Make up tasje, zuiderzee 303
Er zijn dus 20 verschillende plekken waar je geuren kunt ruiken. Hier kun je enkele voorbeelden zien en ik kan je vertellen, sommige geuren stonken enorm en we wisten niet hoe snel we weer naar buiten moesten gaan haha. Zo roken we ook ergens teer wat een enorme lucht met zich mee bracht.

Ik ben in mijn jeugd en puberteit al vaker naar het Zuiderzeemuseum geweest, omdat het zo’n leuk museum is voor zowel jong als oud. Dit was ook één van de redenen dat ik naar de opening kwam. Ik wilde eens vastleggen hoe leuk dit museum wel niet is. Het idee wat jonge meiden van een museum hebben is vaak dat het saai is. Dit museum is buiten en er is veel te zien en te beleven. Zo hoef je niet met je handjes op je rug om iets achter glas te bekijken. Hier ga je daadwerkelijk in huisjes kijken hoe het leven er van vroeger uit zag. Hieronder enkele foto’s om een indruk ban het museum te geven. Het is een klein dorp waarin je huizen van vroeger kunt bekijken.

Make up tasje, zuiderzee 160
Een smederij.

Make up tasje, zuiderzee 168
Make up tasje, zuiderzee 169
Make up tasje, zuiderzee 170
Een oud snoep winkeltje. Zo schattig en leuk. Mijn moeder kocht er nog wat snoepjes om van te snoepen gedurende ons bezoek aan het museum. De prijs valt ook best mee.

Make up tasje, zuiderzee 171

Make up tasje, zuiderzee 175
In de verte zie je al het vissersdorpje liggen.

Make up tasje, zuiderzee 178
Je kunt ook met een boot mee varen die tussen de huizen door vaart. De schipper verteld dan over het leven van vroeger. Wij wilde graag nog mee, maar hadden nog andere verplichtingen die dag. Anders hadden we zeker mee gewild!

Make up tasje, zuiderzee 185
Er wordt veel aan details gedacht en alles ziet er piekfijn uit. Zelfs de tuintjes!

Make up tasje, zuiderzee 192
De vis staat te drogen.

Make up tasje, zuiderzee 193
De netten ook.

Make up tasje, zuiderzee 206
Hier zie je de visrokerij waar daadwerkelijk haring en paling wordt gerookt. Mijn moeder trakteerde mij op paling. Hmmmm, zo ontzettend vers en lekker krijg je ze nergens. Echt een aanrader!

Make up tasje, zuiderzee 215
Zelfs de was droogt aan de lijn. Alles wordt zo goed mogelijk nagedaan. Tot in de puntjes verzorgd (en veelal door vrijwilligers).

Make up tasje, zuiderzee 221
Een apotheek, maar zo was er ook een bakker, slagen, kaasmakerij etc.

Make up tasje, zuiderzee 222
Dit koepeltje met een magnolia boom stond zo mooi te bloeien dat ik hem wel op de foto moest zetten voor jullie.

Dan nu over naar de opening met Barry Atsma. Verschillende meiden hebben meegedaan met een Facebook actie waardoor zij bespoten zouden worden met een luchtje door Barry. Ze stonden verwachtingsvol te wachten (ruim een uur). Je kon de spanning van hun gezicht lezen. Zo leuk!

Make up tasje, zuiderzee 236

Make up tasje, zuiderzee 249
Er was verschillende pers aanwezig.

Make up tasje, zuiderzee 276
Barry deed de geur bij de eerste bezoeksters op. Heel leuk om te zien, omdat dit gedeelte echt afgesloten was voor de pers en ze een intiem moment hadden zonder alle drukte er om heen van vragen en grote camera’s. Hier werden rustig foto’s gemaakt.

Make up tasje, zuiderzee 287
Barry spoot het luchtje Betrothal bij de dames (en enkele heren) op. Betrothal is de meest geconcentreerde creatie van het parfumhuis Grossmith, een van de oudste parfumhuizen in Engeland. Het is meer dan € 10,000 waard, wordt alleen op bestelling geproduceerd en afgeleverd in een genummerde en handgeslepen Baccarat kristallen flacon. Ze vertelde tijdens de opening dat één spuitje € 10,00 kostte. Barry moest dus zuinig aan doen haha. Betrothal werd in 1893 speciaal gemaakt voor de verloving van Princess May of Teck en de Duke of York. Het parfum is in deze vorm alleen in Koeweit en Engeland verkrijgbaar en speciaal voor de opening naar het Zuiderzeemuseum gehaald.

Ik vond het erg leuk om naar de opening te gaan en ik hoop dat ik jullie heb kunnen laten zien hoe leuk het Zuiderzeemuseum is. Het thema ruik de tijd is een leuk en nieuw thema is nog te bezoeken tot en met oktober van 2014. Een kaartje voor het museum kost € 14,50 voor een volwassenen. Ik vind dit nog mee vallen, omdat er een hoop te zien, maar ook te doen is. Ik heb met mijn familie wel eens een schrijfles gekregen, maar dan met echte inkt zoals ze dat vroeger deden. Erg leuk en zo gaat het beeld van vroeger nog meer spreken. Meer informatie over het museum kun je vinden op de website van het Zuiderzeemuseum.

Zijn jullie wel eens bij het Zuiderzeemuseum geweest? Zo ja, wat vond je er van?

Vorige

De lente in mijn huisje

Volgende

Tips voor het aanschaffen van sportkleding + accessoires

  1. Dat ziet er ridiculously cool uit. Mn favoriete setting voor films is ook in ye olden days. En oude apothekers: the bomb!

  2. Wat een leuk event zeg, maar woow die parfum die is behoorlijk prijzig haha! Ik ben één keer in het zuiderzeemuseum geweest met school en had toen de boot gemist met een vriendin omdat we waren verdwaald waardoor we heel lang vertraagd waren voordat we thuis kwamen haha. Het was wel een geweldige dag!

  3. Superleuk om te zien, mooie foto’s heb je gemaakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén