Ik doneerde mijn haar aan Stichting Haarwensen

IMG_1633
Het is alweer een maand geleden dat ik mijn haar doneerde aan Stichting Haarwensen. Ik besefte mij dat ik hier nog geen artikel over heb geschreven en dat terwijl ik jullie graag meer over deze stichting wil vertellen, wil uitleggen waarom ik mijn haar heb gedoneerd en om aandacht te vragen voor het doneren van haar. Lees snel verder om mijn verhaal te lezen en meer te weten te komen over deze stichting.

Wat is Stichting Haarwensen?
Stichting Haarwensen is een stichting die pruiken maakt en doneert aan zieke kinderen. Dit kunnen kinderen zijn met haarverlies (alopecia) of kinderen die door een medische behandeling hun haar kwijt raken of zijn kwijtgeraakt (bijvoorbeeld kinderen met kanker). Zij verzamelen vlechten van mensen die hun haar vrijwillig willen doneren voor deze kinderen. Zij maken dan van meerdere vlechten één pruik. Stichting Haarwensen richt zich enkel op kinderen tot 18 jaar. Er is nog een andere stichting die ook pruiken maakt, maar zij maken pruiken voor vrouwen met borstkanker. Dit is de haarstichting.

IMG_1616
IMG_1621
Waarom koos ik ervoor om mijn haar te doneren?
Ik wilde mijn haar al een tijdje korter knippen, omdat ik het zat was, het te lang was, ik last had van veel uitvallende haren door heel het huis en haren die ik er zelf zo uit kon trekken, het onhandelbaar was (ik was iedere ochtend 5 minuten kwijt om er door heen te komen) en ik door de zwaarte niets anders kon dragen dan een knot (of het zat voor mijn gezicht). Ik durfde mijn haar eigenlijk niet zo goed kort te knippen, omdat ik niet wist of het me zou staan en het gelijk een heel stuk korter zou worden. Er was geen middenweg.. Toen herinnerde ik me dat er een stichting was die haar verzamelde voor zieke kinderen en er pruiken van maakte voor hun. Ik ging me hier een paar dagen in verdiepen en de verhalen ontroerde mij zo enorm. De stichting raakte mij echt van binnen, de tranen stonden in mijn ogen bij het lezen van de verhalen van de kinderen en ouders en mijn keuze was snel gemaakt. Als ik het dan toch ging knippen dan wilde ik het liever doneren dan dat ik mijn haar zou weggooien. Hartstikke zonde, want je kunt echt een verschil maken voor een kind. Ik voelde mij ook schuldig bij het idee dat het zo weggegooid zou worden als ik het niet zou doneren terwijl ik er een kind blij mee had kunnen maken. Dit betekende wel dat er meer haar af moest dan ik in eerste instantie had bedacht, omdat er minimaal 25 cm af moest om het te kunnen doneren. Ik had zo iets van als ik toch kort wil dan kunnen die paar extra centimeter er ook wel af en het groeit wel weer aan. De wereld vergaat niet als ik kort haar heb. Mocht het niet staan dan nog zou ik er geen spijt van hebben, want ik heb er een kindje blij mee kunnen maken. Mijn haar groeit gelukkig wel weer aan terwijl sommige kinderen voor altijd kale plekken hebben of dat het heel lang duurt voordat zij weer lang haar hebben. Ik stelde mij ook voor dat indien ik een kind zou krijgen wat zo’n pruik nodig zou hebben ik zo blij zou zijn dat er mensen hun haar er voor hebben willen doneren. Ik moet er niet aan denken dat mijn kind verdrietig met een kaal koppie moet rondlopen, omdat er geen geld is voor een pruik. Hier kun je de verhalen van kinderen en ouders lezen die een pruik van de stichting hebben ontvangen. Zo ontroerend!

Deze pruiken zijn namelijk niet goedkoop. De kosten voor de productie, het aanmeten en het onderhoud van de pruik liggen rond de € 1.500. Slechts € 409,- wordt door de verzekering voor de pruik vergoed. Veel ouders hebben dit geld niet per direct beschikbaar en kunnen dan ook geen pruik voor hun kind betalen. Gelukkig is Stichting Haarwensen er voor deze ouders om een pruik aan hun kind te schenken. Stichting Haarwensen ontvangt geen overheidssubsidies en is dus geheel afhankelijk van de financiële steun van particulieren en bedrijven. Gelukkig zijn er veel mensen die acties bedenken om geld in te zamelen. Veel scholen en kinderen verkopen dingen of organiseren lopen om geld in te zamelen. Je kunt hier meer lezen over acties die al georganiseerd zijn. Ook is het mogelijk om geld te doneren (elke euro is welkom!) of een pruik te  adopteren voor een kindje. Daar kun je hier meer over lezen. De stichting heeft ook een webshop waar je een boekje of een pop kunt kopen waarvan de gehele opbrengt ook naar de stichting gaat. Hier kun je die items vinden. Daarnaast kun je ook nog vrijwilliger worden om de Stichting te vertegenwoordigen bij acties of evenementen of om zelf bijvoorbeeld de poppen te gaan verkopen op een markt. Je hier meer lezen over de mogelijkheid om vrijwilliger te worden.

Waarom koos ik voor Stichting Haarwensen?
Ik koos voor Stichting Haarwensen, omdat ik denk dat het voor kinderen nog moeilijker is indien zij kaal worden dan voor een ouder persoon. Zij zijn nog zo in ontwikkeling, groeiende en zijn denk ik nog veel onzekerder dan ouderen indien zij kaal worden. Dit neemt niet weg dat er geen pruiken nodig zijn voor vrouwen met borstkanker, maar ik denk dat het voor ouderen toch makkelijker is om met een hoofddoek of kaal te lopen dan voor een kind. Bij Stichting Haarwensen mag je geen geverfd of grijs haar inleveren en bij de haarstichting wel. Bij de Stichting Haarwensen moet het haar 25 cm zijn terwijl dat bij de haarstichting 20 cm is. Mocht je dus geen 25 cm willen doneren, maar wel 20 cm of als je geverfd haar wilt doneren dan is er altijd nog de mogelijkheid om dit bij de haarstichting te doen. Hier kun je meer over hun lezen.

Waar heb ik mijn haar laten knippen?
Er zijn kappers die een bijdrage vragen voor het knippen van het haar voor de stichting. Ik vond dit zelf een beetje krom, omdat je toch de moeite neemt om naar een andere kapper te gaan die het voor je inlevert en knipt en je iets van jezelf vrijwillig doneert. Een beetje krom om geld te verdienen aan een goed doel. Er zijn gelukkig ook kappers die gratis haren knippen. Ik ben naar zo’n kapper bij mij in de buurt gegaan. Hoe druk zij het ook heeft, zij maakt tijd vrij om gratis te knippen voor de stichting, omdat zij het zo belangrijk vind. Zo heeft zij ook een dag georganiseerd voor een club meiden die hun haren doneerde inclusief een make over en fotoshoot. Zo leuk! Hier kun je de kappers vinden die aangesloten zijn bij Stichting Haarwensen en kun je terug vinden welke gratis knippen.

IMG_1624
IMG_1628
IMG_1630
IMG_1634
Hoe heb ik het ervaren?
Ik heb het doneren van mijn haar als heel bijzonder ervaren. Ik voelde mij gezegend dat ik zo gezond ben dat ik de kans had om mijn haar te doneren. Dat ik echt een verschil kon maken voor een kindje. Toen ik in de stoel zat had ik wel kriebels in mijn buik, want stel je voor dat het niet zo staan? Maar deze gedachte maakte heel snel plaats voor een blij gevoel dat ik een kind blij kon maken met mijn haar. Het voelde heel gek om mijn eigen haar in een vlecht in mijn handen gedrukt te krijgen. Je kijkt ernaar en beseft dat dat jou haar is! Uiteindelijk bleek het nieuwe kapsel mij ook nog eens heel goed te staan dus dat zijn 2 vliegen in 1 klap. Ik heb alleen maar positieve reacties uit mijn omgeving gekregen.

Ik ben van mening als we meer zouden samenwerken in deze wereld, we minder egoïstisch en hebzuchtig zijn, we meer zouden delen, we heel veel kunnen bereiken en de wereld een stukje mooier en liefdevoller kunnen maken. Ik hoop dat ik jullie aan het denken heb gezet en heb kunnen inspireren om iets voor een ander te doen zonder daar wat terug voor te krijgen. Mocht je je haar willen knippen en het is lang genoeg om te doneren, overweeg het dan om het te doneren. Jij kunt het verschil maken!

Mocht je meer over de stichting willen lezen dan kun je hier meer informatie vinden.

Heb jij er al eens over nagedacht om je haar te doneren of heb je misschien al eens je haar gedoneerd? Laat dan je verhaal hieronder achter bij de comments. Ik ben erg benieuwd hoe jij het ervaren hebt!

Volg mij op BloglovinFacebook en Twitter zodat je als eerste op de hoogte bent van mijn nieuwste artikelen!

Vorige

Opgemaakte huidverzorging van het afgelopen half jaar

Volgende

Movie review – The Maze Runner

13 Comments

 1. Wauw Amand wat goed van je. Respect en wat staat dat kortere haar je goed!

  • Dank je wel Debby! Ik ben er nog steeds heel blij mee, iedere dag weer wordt ik herinnerd aan het feit dat ik mijn haar heb gedoneerd. Dat maakt me zo blij! :D

 2. Wat goed dat je dit gedaan hebt zeg! Ik zou het zelf niet durven en ben veel te blij met mijn lange haar, maar mocht ik het ooit willen afknippen zou ik het ook op deze manier doen. :-)

 3. wat gaaf dat je dit gedaan hebt!

 4. Wat enorm lief van je! Ik heb zelf ook een afspraak gepland om mijn haar te gaan doneren en vind het nog erg spannend. Leuk dat ik nu zo´n positief verhaal lees :)

  • Ik begrijp dat je het spannend vind. Ik vond het ook zo spannend! Wel ontzettend goed van je dat je je haar gaat doneren. Leuk om te lezen dat mijn bezoekers dat dus ook doen. Laat je me weten hoe is het gegaan als je je haar gedoneerd hebt? Ik ben ook benieuwd naar jouw verhaal.

 5. Wow Amanda, je nieuwe kapsel staat je prachtig, en wat ben jij toch een prachtig mens dat je zoveel centimeters haar aan die stichting doneert! En wat grappig trouwens dat jouw haar zoveel gaat ‘krullen’ als er flink wat lengte van af is. Mijn haar is ongeveer jouw lengte, maar mocht ik het ook weer lang laten groeien (én dat het nog gezond is, hihi) dan ga ik het ook zeker doneren.

  • Wat een lieve comment Evelien. Dank je wel <3 Ja, grappig he. Ik heb altijd al een slag/krul, maar omdat mijn haar zo zwaar was zag je dat niet meer. Alleen de onderste plukken hadden nog een beetje slag toen. Leuk om te horen dat je misschien in de toekomst ook gaat doneren! Dat zou echt super zijn.

 6. Je nieuwe kapsel staat je heel mooi. Heel lief van jou dat je je haar hebt gedoneerd!

 7. Wauw! Dat korte haar staat je echt goed! Ik ga binnenkort ook mijn haar doneren, dan gaat er ongeveer 30cm vanaf. Ik ben er alleen bang voor dat mijn haar hierdoor heel erg gaat krullen, maar de enige manier om daar achter te komen is door het te proberen :)

  • Dank je Fentjuh! Wat ontzettend goed van je. Heel spannend inderdaad, maar je weet het niet als je het niet geprobeerd hebt. Misschien staan krullen je wel fantastisch! En je maakt er weer een kindje héél gelukkig mee <3 Je kunt er daardoor naar mijn idee nooit spijt van hebben.

 8. Super goed van je. En inderdaad raar dat er kappers geld voor vragen dan. Zelf is mijn haar heel kort, maar als ik het van lang naar kort zou moeten knippen zou ik het ook doen. Staat je goed trouwens je nieuwe haar . X C

 9. Mooi om je verhaal te lezen over het doneren van je haar! Ik denk ook dat het vooral voor jonge kinderen die hun haar verliezen belangrijk is om weer zelfverzekerd te worden. Een haarwerk kan daar goed bij helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén