Oostenrijk 2015 869
Vorige keer liet ik jullie de eerste bezienswaardigheid in Oostenrijk in de deelstaat Karinthië zien, de Berglift in Petzen. Deze keer is het de tijd voor de Reisseck Bergbahn. Een treintje dat 80% stijl omhoog een berg op gaat van 3000 meter! Je kunt je voorstellen dat dit indrukwekkend is en vandaag laat vertel ik je meer over deze bezienswaardigheid.

Oostenrijk 2015 870Oostenrijk 2015 873
Deze trein is geen normale trein, maar een schuine trein. Je ziet op de laatste foto dat de trein afloopt naar onderen. Je zit echter wel recht en niet schuin zoals je misschien zou verwachten. Als je in de trein zit en voorruit kijkt zie je een spoorrails lopen die maar geen einde lijkt te hebben, zo stijl dat het is. 80% is ontzettend stijl en de trein rijdt gelukkig niet zo snel als een normale trein, maar ook niet zo sloom als een fiets. Ik herinner me in 20-25 minuten boven te zijn waarbij je twee keer op een andere trein moet stappen middenop de berg. Je stapt dan bijvoorbeeld links uit en stapt rechts weer in een trein. Het perron is denk ik 2 meter breed. Je kunt gelukkig niet van de zijkant vallen door de treintjes die er staan. Het klinkt misschien gevaarlijker dan het is.

Oostenrijk 2015 802
Oostenrijk 2015 801
Mijn vriend heeft hoogtevrees en die kon op een gegeven moment niet meer naar buiten gaan kijken. Die is gaan zitten of keek voorruit. Op de laatste foto zie je hoe stijl je gaat. Je ‘vliegt’ als het ware tussen de bomen door.

Oostenrijk 2015 811
Oostenrijk 2015 813
Oostenrijk 2015 815
En dan het prachtige uitzicht. Hier kun je goed zien hoe de toppen van de bergen er uitzien. Je ziet ze wel vanuit je auto en in de verte lijken de toppen soms op sneeuw en soms op iets anders. Het is volgens mij gewoon aarde waar niets op kan groeien. Mooi om zo van ‘dicht bij’ te kunnen zien.

Oostenrijk 2015 808
Oostenrijk 2015 842
Oostenrijk 2015 856
Oostenrijk 2015 869
En dan dit… zelfs als je er staat kun je niet geloven hoe mooi het hier is. Het was zo mistig dat mijn camera moeite had om foto’s te maken en scherp te stellen. Gelukkig heb ik de foto’s als herinnering. Heel bijzonder om zo’n uitzicht te zien… Ook vonden mijn moeder en ik hier bijzondere glitterstenen die nu als aandenken op mijn seizoenstafel staan. Zo gaaf om zulke vondsten in de natuur te vinden in plaats van te moeten kopen in de winkel. Het gevoel is toch heel anders.

Oostenrijk 2015 874
Oostenrijk 2015 839
Oostenrijk 2015 843
Oostenrijk 2015 865
Oostenrijk 2015 901
Ik dacht dat de Berglift in Petzen al hoog was en de dorpen zo ver weg leken, maar op 3000 meter worden de dorpen nog een slagje kleiner. Net alsof je in een vliegtuig zit.

Een bijzondere ervaring en mocht je in Karinthië zijn dan raad ik je de Reisseck Bergbahn echt aan. De kosten voor een retour zijn € 20,00, maar ik raad je aan een Kärnten Card aan te schaffen, omdat je hiermee in één week heel veel uitjes kunt doen en dan maar één bedrag betaald in plaats van voor ieder uitje apart. Dit scheelt ook honderden euro’s. In een ander artikel verder ik uitgebreider over deze kaart.

Ben jij wel eens met de Reisseck Bergbahn naar de top van de berg gegaan?