Wassen met wasnoten

baby mobiel 138
Je was wassen met wasnoten, ooit van gehoord? Ik tot kort geleden nog niet. Sinds ik mij meer aan het verdiepen ben in de antroposofie kwam ik deze wasnoten tegen en trokken ze mijn aandacht. Een noot waar je puur natuur je was mee zou kunnen wassen? Dit wilde ik graag testen! Gelukkig kreeg ik door de webshop BigGreenSmile de kans om deze wasnoten te testen. Vandaag vertel ik je er alles over!

baby mobiel 146
baby mobiel 150
baby mobiel 152
Wat zijn wasnoten?
’Indiase Wasnoten of zeepnoten bevatten 100% natuurlijke saponinen (plantaardige glycoside). Deze stoffen die van nature in de wasnoot aanwezig zijn, vormen in water een zeepachtige oplossing met een onovertroffen waskracht. De grote wasnoten boom komt uit het Himalayagebied bij Noord- India en Nepal. De schil van de wasnoot (Sapindus Mukorossi) wordt door de lokale bevolking al eeuwen gebruikt als wasmiddel voor het wassen zonder wasmiddel van katoen, wol en zijde.’

De noten ruiken een klein beetje naar noten. Ze stinken niet, maar ruiken ook niet echt lekker. Ze ruiken natuurlijk. Ik kan de geur niet vergelijken met iets anders. Je ruikt de geur ook pas goed als je met je neus in de hele zak hangt.

baby mobiel 145
Hoe gebruik je wasnoten?
Je neemt een aantal wasnoten en doet deze in één van de twee bijgeleverde katoenen zakjes en knoop deze goed dicht. Deze leg je op je was in je wasmachine en je zet de was aan. Je doet helemaal niets in het bakje waar je normaal gesproken je wasmiddel en wasverzachter in zou doen.

Waarom zou je wasnoten gebruiken?
Omdat er allerlei chemicaliën en troep in wasmiddel zitten welk een laagje op de kleding achterlaten. Dit laagje komt vervolgens op onze huid en daarmee ook in ons grootste orgaan terecht, onze huid. Dit gaat er soms pas af als de huid zich vernieuwd. Wasnoten zijn volledig natuurlijk en laten geen laagje achter. Wasnoten zijn niet schadelijk voor de huid en ook goed voor het milieu. Ze zijn herbruikbaar, je hebt er weinig van nodig en er komen minder schadelijke stoffen in het water.

baby mobiel 132
baby mobiel 134
baby mobiel 141
Wat moet ik nog meer weten?
Een zak wasnoten bevat 1 kg. Dit zou genoeg moeten zijn voor 330 wasbeurten. Geadviseerd wordt om 3 noten per wasbeurt te gebruiken, maar ik vind dat mijn was hiervan niet schoon genoeg wordt. Ik gebruik er altijd 5 waarbij ik telkens 2/3 oude gebruik en 2/3 nieuwe toevoeg. Een zak kost € 15,25. De noten zijn dus herbruikbaar door ze te direct na het wassen te drogen te leggen (dus uit het zakje halen). De noot gaat met iedere wasbeurt steeds meer kapot. Ik doe maximaal 3 keer met één wasnoot.

Voor- en nadelen
Mijn was wordt net zo zacht als wanneer ik bij mijn was wasverzachter zou gebruiken. Ook heb ik na gebruik van de wasnoten niet zo’n vies laagje op mijn kleding zitten wat weer op mijn huid terecht komt. Mijn was wordt met de wasprogramma’s van 40 graden en 60 graden goed schoon tenzij ik echt een t-shirt heb waar flink ik gezweet is tijdens het sporten. In de oksels ruik ik dan nog wel wat zweet. Dat vind ik wel een nadeel, omdat ik altijd een sport t-shirt bij mijn was heb zitten en ik deze gelijk mee wil wassen. Hierdoor pak ik de wasnoten minder vaak dan ik zou willen.

baby mobiel 163
baby mobiel 164
baby mobiel 168
baby mobiel 171
baby mobiel 166baby mobiel 179
Voor mijn witte was gebruik ik zuurstofbleekmiddel van Ecover. Dit is een natuurlijk bleekmiddel op basis van zuurstof –chloorvrij. De wasnoten kunnen lichte kleding een beetje grauw maken en daarom voeg ik dit product toe. Het wordt dan weer wit. Het helpt wel maar pas vanaf 40 graden. Mijn witte was was ik meestal op een fijne 30 graden was samen met de sportkleding, maar dan wordt mijn was niet helemaal wit. Ik moet er daarom op letten om mijn was iets hoger te wassen. Het kost € 2,69 voor 400 gram.

Ik moet nog steeds wennen aan de neutrale geur van de was als ik met deze wasnoten was. Het stinkt niet, maar ruikt gewoon nergens naar. Niet muf, maar ook niet lekker. Ik mis de geur van mijn wasverzachter wel en dit is een omschakeling die ik moet maken als ik de wasnoten wil blijven gebruiken. Je kunt etherische olie toevoegen aan het zakje om je was lekker te laten ruiken, maar mijn ervaring is dat je hiervan dan best wel veel druppels nodig hebt en zo door een flesje heen bent. Tevens ruik ik de geur van de etherische olie ook niet meer goed als de was droog is. Ik ruik hem wel beter als ik de was in de zomer buiten laat hangen, want als ik de was in de droger doe of een paar dagen binnen laat hangen dan ruik ik vrijwel niets meer van de etherische olie. Ik voeg dit daarom niet meer toe. Het is te kostbaar en werkt voor mijn gevoel toch niet goed.

baby mobiel 158
Ik ben positief over de wasnoten en vind het wonderbaarlijk dat er zo’n puur natuur product is wat mijn was schoon kan krijgen zonder chemicaliën en troep. Wat mij af en toe tegen houdt om ze te gebruiken is dat ze minder makkelijk in gebruik zijn, omdat ik de wasnoten direct na het wassen er uit moet halen om ze te laten drogen en ik de was er ook meteen uit moet halen, omdat hij anders muf gaat ruiken. Als ik geen haast heb en de hele dag thuis ben vind ik dit niet erg, maar met haast kost dit extra tijd wat ik soms niet heb of geen zin heb in die extra stappen. Ook het blijven ruiken van zweet bij het sport t-shirt vind ik vervelend. Daarnaast is het een hele omschakeling die je in je hoofd moet maken, omdat je afscheid moet nemen van ‘frisse’ was zoals dat bekend bij je is. Deze was is niet minder fris, maar heeft niet de bekende geur die je al jaren zo vertrouwd is. Ik denk dat als je er volledig achter staat en ze wilt gebruiken vanuit een overtuiging dat het beter is dan scheelt dat al een hele hoop, omdat je al het andere niet meer wilt gebruiken. Ik wissel het gebruik nu nog af om bovenstaande redenen. Wie weet dat ik over een tijdje wel helemaal over stap, omdat het idee van zo’n natuur product me wel erg aanspreekt.

Kende jij het wassen met wasnoten al? Ben je verrast en zou je het ook willen uit proberen?

samenwerking3

Vorige

Thuis sporten

Volgende

Bezienswaardigheden Oostenrijk, Karinthië – #4 Ragga Schlucht

  1. Ik heb ook een grote zak wasnoten in huis sinds een jaar. Wel mee gewassen maar de was werd er niet goed schoon van, stinkende oksels… Daarna geexperimenteerd met zelfgemaakt wasmiddel wat voor de 60°was prima werkt maar de bonte was op lagere temperaturen niet fris krijgt, wederom die oksels. Op het moment gebruik ik Robijn waspoeder voor bont op 30/40°. Dat bevalt goed. Vandaag een experimentje wasnoten met een eetlepel waspoeder. Ik vraag me af of je ipv de Ecover zuurstofbleekmiddel niet net zo goed baking soda kunt gebruiken, is nl hetzelfde ingredient natriumbicarbonaat. .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén