IMG_0735
Laatst schreef ik al over de Karelsbrug en de beelden die daar op staan replica’s zijn. Maar waar staan de echte beelden dan? En kun je die bezoeken dan? Ik ga het je vandaag allemaal vertellen!

IMG_0744
In een buitenwijk van het centrum, Vyšehrad, bevind zich een ondergrondse bunker waar de originele beelden van de Karelsbrug zich bevinden. Je kunt hier alleen komen met de metro, want het is veel te lang lopen. Je merkt direct dat je je in een armer gedeelte van Praag bevindt. De metro’s zijn niet mooi, weinig winkels en toeristen, graffiti, maar ook de huizen zijn minder mooi en verkeren in achterstallig onderhoudt. Het deed ons een beetje denken aan de Bijlmer vs. een luxe gedeelte in Amsterdam. Het is er verder wel veilig, maar het is een groot contrast met het centrum van Praag. Alleen al daarom is het de moeite waard om deze bezienswaardigheid te bezoeken. Praag bestaat niet alleen maar uit pracht en praal, want dit hoort er ook bij. Voor ons een toegevoegde waarde aan deze reis.

IMG_0737
IMG_0738
Helaas was er geen Engelse tour en kon die persoon alleen Tsjechisch praten. Je kunt niet direct de tour doen. Je meldt je aan en zij noemen dan een bepaalde tijd dat de volgende tour vertrekt. Je gaat namelijk met een groep, want de beelden zijn niet alleen te bezoeken. Er moet een deur worden open gemaakt en deze wordt ook weer afgesloten. En dan sta je in een donker hol met her en der een klein lichtje. Klinkt griezelig hé haha. Dit is denk ik vooral om de veiligheid van de beelden te bewaken. Ze staan namelijk ‘los’ op de grond op aanraakafstand. Ze zijn heel broos en mogen dus absoluut niet aangeraakt worden. Toezicht is ook wel nodig, want in ons clubje waren er ook mensen die er aan gingen zitten. Ik begrijp dat niet zo goed.. Je kunt ook met de beelden op de foto.

IMG_0727
Ze zijn enorm groot! Mijn vriend en ik vonden het bijzonder om ze te zien en het gaf ons wel een kijkje in de historie van Praag. Op de Karelsbrug is het zo druk dat de replica’s niet te bekijken waren. Hier was het erg rustig en kreeg je alle ruimte en tijd om ieder beeld te bekijken.

Wij raden deze tour dan ook echt aan. Voor het geld hoef je het zeker niet te laten! Dit was één van de goedkoopste bezienswaardigheden, maar wel één van de meest indrukwekkende omdat het dus niet zo populair is en er niet te veel toeristen zijn. Het is nog een beetje voor jezelf hoe raar dit ook klinkt. De ondergrondse tour kost 30 Tsjechische Kronen wat +- € 1,50 is.