IMG_0130
Ben je nog op zoek naar een leuke stedentrip voor dit jaar? Dan kan ik je Praag zeker aanbevelen! Wij zijn hier vorig jaar geweest en ik heb verschillende artikelen geschreven over de bezienswaardigheden daar. Een algemeen artikel met informatie over Praag had ik nog niet geschreven. In dit artikel geef ik je mijn tips en deel ik de kosten van deze stedentrip!

IMG_0227
Praag ligt in Tsjechië wat tussen Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Polen in ligt. Het heeft 1,2 miljoen inwoners en je waant je in 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam in een hele andere cultuur. Dit komt vooral door de taal, een oost-blok land. Dit vonden wij erg leuk, omdat het dus helemaal niet lang vliegen is, maar je wel het gevoel bent ver van huis te zijn. Wij gingen naar Praag, omdat mijn vriend hier met school ooit eens was geweest, maar niet zoveel van de mooie historische gebouwen heeft gezien. Met Praag ben je dan zeker aan het juiste adres. Er is heel veel te zien!

IMG_0762
Wij waren er in de herfst en toen was het wel druk, maar niet zo druk dat je nergens meer kunt kijken. Mijn verwachting is dat het in de lente en zomer een stuk drukker zal zijn. Praag is zeker weten een toeristische stad en overal bevinden zich toeristen. Hoe meer je uit het centrum gaat en naar buitenwijken gaat, hoe minder toeristen. Wij vinden dit echt een aanrader om te doen, omdat je veel meer van de echte stad te zien krijgt. Hoe zien de huizen er buiten de pracht en praal van het centrum er uit? Wij merkten dit verschil al in de metro’s. In het centrum chique met gouden elementen, in de buitenwijken met graffiti. De bezienswaardigheden buiten het centrum waren ook minder toeristisch en beter te bekijken. Ik heb niet over alles geschreven, omdat ik geen goede foto’s had. In dit artikel laat ik je een aantal bezienswaardigheden zien waar ik nog niet over heb geschreven.

IMG_0554
Onze aanraders zijn de Joodse begraafplaats met duizenden begraafplaatsen op een heel klein stukje grond. Grafstenen die op elkaar gestapeld zijn.. Geen woorden voor, om stil van te worden. Hier mochten ook geen foto’s worden gemaakt. Achter deze muur ligt de Joodse begraafplaats.

IMG_0577
Het Joods museum is ook een aanrader door zijn pracht en praal. Vol met gouden elementen. Het deed mij denken aan een moskee.

IMG_0604
IMG_0272
Random straatjes met mooie gebouwen, mooie straten. Het was voor ons al een feestje om daar te lopen en onze ogen uit te kijken. Ieder huis is weer anders, zo anders dan bij ons in Nederland.

IMG_0689
IMG_0718
IMG_0692
IMG_0720
IMG_0719
De St. Peter & St. Paul kerk, omdat deze in de buitenwijk ligt en de reis daarnaar toe zo bijzonder is vanwege het verschil tussen het centrum en buitenwijken. De kerk zelf is ook heel mooi om te zien en heeft bijzonder mooie details.

IMG_0735
De Vysenrad Casemate is een tour waarbij je de originele beelden van de Karelsbrug kunt bekijken. Hier was het zo rustig en hadden we de ruimte en tijd om de beelden goed te bekijken. Heel anders dan de Karelsbrug waarbij het super druk is, overal verkopers voor de beelden staan en je regelmatig bedelaars ziet.

IMG_0496
Natuurlijk zijn de bekendste bezienswaardigheden ook de moeite waard om te bezoeken. Zoals hierboven het plein van Praag met al zijn mooie en historische gebouwen.

IMG_0846
Je kunt vlak bij het plein in een zijstraatje ook een ondergrondse tour van het plein boeken. Dit vonden wij achteraf zo’n gave ervaring. Je gaat met een gids en een klein groepje mensen onder de grond van het plein. Je staat dus onder alle bekende bezienswaardigheden en de gids verteld je over het Praag van vroeger. Aan de hand van de stenen kun je de verschillende tijdsperken zien waarin werd gebouwd en geleefd. Hoe kwam men aan water, waar bewaarde met het voedsel etc. Zo’n tour laat je met hele andere ogen kijken als je weer op het plein staat. Als je goed kijkt kun je namelijk aan de buitenland ook de verschillende bouwstijlen zien.

IMG_0129
IMG_0157
Maar ook het geweldige uitzicht over de stad vanaf verschillende plekken en hoogtes! Als de zon over de stad scheen gaf dat een sprookjes effect.

IMG_0749
Er zijn verschillende ‘bier museums’. Hoewel er geen museum te ontdekken was, hadden ze wel bierproeverijen en dat vonden wij zó leuk om te doen. Een hele andere beleving dat op het terras in een kroeg en tientallen biertjes als keuze. Dit kostte ongeveer € 10 wat ik ontzettend vind meevallen voor een proeverij van 10 kleine biertjes naar keuze.

IMG_0777
De enige afrader die ik heb is het St. Agnes klooster. Dit was de enige mooie kamer van het hele klooster. Er hingen alleen maar schilderijen, zo saai. Ook geen mooie muren of andere elementen..

Benieuwd naar mijn andere tips & bezienswaardigheden? Lees dan mijn artikelen over Praag hier.

Kosten vliegtickets en verblijf
Wij konden pas last minute boeken vanwege mijn werk. Ik werkte toen met tijdelijke opdrachten bij bureaus en wist nooit hoe lang ik ergens zat en wanneer ik dus op vakantie kon. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij meer geld kwijt waren dan wanneer wij maanden van te voren hadden geboekt. Wij hadden een deal geboekt van vliegtickets + hotel. Hier waren we voor 2 personen € 650 kwijt voor 5 dagen.

Kosten bezienswaardigheden
Wij kochten een Prague Card waarmee je drie dagen lang ‘gratis’ of met korting bezienswaardigheden kunt bezoeken en ‘gratis’ kunt reizen met het openbaar vervoer. De kaart kost ongeveer € 60 p.p. Dit klinkt aanlokkelijk, maar veel bezienswaardigheden kon je gratis bezoeken of waren ontzettend goedkoop. Een aantal bezienswaardigheden waar wij heen wilden waren ook dicht vanwege onderhoud. Achteraf gezien waren wij goedkoper uit geweest als wij geen kaart hadden gekocht. Wij raden dan ook aan om geen Prague Card aan te schaffen. Echter, is een Prague Card wel makkelijk, want je hoeft alleen je kaart te laten zien en te laten scannen en je kunt naar binnen. Dit is een afweging die je zelf moet maken. Bepaalde bezienswaardigheden hebben wij zelf ook nog los geboekt en ik denk dat we hier ongeveer € 30 aan kwijt waren.

Parkeerkosten
Wij moesten onze auto op schiphol parkeren en dit kostte ongeveer € 50. Wij hadden vanwege onze vluchttijden geen mogelijkheid dat iemand ons bracht. Wij moesten direct uit het werk door naar schiphol.

Eten & drinken
Hoewel Praag geen dure stad is, is het wel een toeristische stad en in het centrum vragen ze hoofdprijzen voor een drankje of een hapje op het terras. Wij hebben dan ook 2 keer in een buitenwijk bij een pizzeria gegeten. Dit drukte de kosten gelukkig en ontbijt zat ook bij ons hotel ingrepen. Echter moest er ook gelucht worden en hebben wij ook wel eens een taartje en een biertje genomen. Ik schat dat de kosten hiervan ongeveer € 150 waren. Hier zaten wel twee reisdagen bij.

Totale kosten
Vliegtickets en overnachting  € 650
Bezienswaardigheden           € 150
Parkeren                               € 50
Eten & drinken                      € 150
Totaal                                   € 1000

Voor 2 personen voor 5 dagen. Een hoop geld en we hadden hierop zeker kunnen besparen. De volgende keer zou ik een eigen appartement gaan huren in een buitenwijk. Ook zou ik de volgende keer op vervoer kunnen besparen door ons te laten brengen en halen door familie. Met mijn huidige baan is het ook mogelijk om maanden van te voren een vakantie te boeken. Je moet ook in je achterhoofd houden dat dit om 5 dagen gaat. De meeste stedentrips zijn 3 dagen en dat scheelt toch ook een hoop geld.

Conclusie
Al met al denk ik dat we het best netjes hebben gedaan voor 1000 euro voor 2 personen. 5 dagen is meer dan genoeg om de stad goed te kunnen zien. Neem rustig je tijd voor alle bezienswaardigheden. In het begin deden wij erg gehaast, omdat we niet wisten hoeveel tijd we overal voor hadden. Maar je kunt rustig een uur in een kerk doorbrengen om alles goed te bekijken. Met 5 dagen heb je ook nog tijd voor andere bezienswaardigheden dan alle bekende zoals het Praags kasteel, astronomische klok, en de Karelsbrug. Wij hebben ontzettend genoten van deze prachtige stad en ik ben zeker van plan ooit nog eens naar Praag terug te gaan!

Ben jij wel eens in Praag geweest? Zo ja, wat vond je er van en hoeveel was jij kwijt?