Wat kost 2 weken reizen door Slovenië?

IMG_4183
Ik ben altijd héél dankbaar voor bloggers die inzicht geven in de kosten van een reis. Niet alleen, omdat je dan weet hoelang je moet sparen voor zo’n leuke reis, maar ook omdat je tips kunt vinden waarop jij deze reis kunt besparen. In dit artikel geef ik jullie inzicht in wat 2 weken reizen door Slovenië kost.

IMG_1391
Vliegtickets

Wij besloten om met het vliegtuig naar Slovenië te gaan. Je kunt met je eigen auto gaan en hierdoor geld besparen. Wij zijn vorig jaar naar Oostenrijk gegaan en hebben hier 14 uur over gedaan. Dit is ons erg tegengevallen en daarom besloten we dit jaar, heel luxe, met het vliegtuig te gaan. Mocht je zelf met de auto gaan moet je er wel rekening mee houden dat je ergens overnacht en dit ook kosten met zich meebrengt, want naar onze mening is Slovenië te ver om in een dag te rijden. Rust tussen het rijden door is heel belangrijk hebben wij vorig jaar ondervonden.. Onze vliegtickets (retour) kostte voor twee personen samen € 404,92.

IMG_3755
Autohuur

Als je gaat reizen in Slovenië kun je onmogelijk zonder auto. Als je alleen in de hoofdstad blijft kan dit nog wel, maar ga je echt het land in trekken? Dan heb je écht een auto nodig als je de diversiteit van dit land wilt zien. Er rijden eigenlijk geen bussen. In ons dorp kwam alleen de schoolbus langs en die hebben wij niets eens gezien. Het is dat iemand dit ons vertelde. Anders ben je aangewezen op de benenwagen. Ik heb heel lang gezocht naar een betrouwbare autoverhuurder en heb uiteindelijk besloten om te boeken bij dezelfde maatschappij als waar wij onze tickets hadden geboekt (CheapTickets) met in het achterhoofd, mocht er wat gebeuren dan kunnen we snel in het Nederlands dit bureau bellen. Ik wilde niet direct bij een Sloveens bedrijf huren, omdat je dan niet weet wat je kan verwachten en je wel eens horrorverhalen hoort. Ook kon in in het Nederlands boeken en wist ik precies wat er wel bij de prijs in zat en niet. Wij hebben uiteindelijk een auto weten te scoren voor € 290. Dit is inclusief verzekeringen, maar zonder tolvignet (zo’n € 40). Ik begrijp van mensen in mijn omgeving dat dit een hele goede deal is voor twee weken. Hier zou je niet op kunnen besparen tenzij je je eigen auto natuurlijk meeneemt. Tip van mijn vriend: kies niet meteen voor de goedkoopste auto, want je moet ook een sterke en betrouwbare auto hebben die goed door de bergen kan rijden. Daar kun je beter een paar tientjes extra voor betalen.

IMG_1632
Accommodatie

Wij wilden een unieke ervaring en daarom heb ik láng, láng gezocht naar iets speciaals. Na veel wikken en wegen kwamen we op een afgelegen houten huisje midden in het bos terecht, waar ik jullie binnenkort meer over ga vertellen! We boekten via AirBnB en waren € 791 kwijt. (Dit is ongeveer € 50 per dag). Dit lijkt een groot bedrag, maar wij vonden het meer dan waard en binnenkort zal je op mijn blog zien waarom.

IMG_4315
Bezienswaardigheden
De natuur in Slovenië is in veel gevallen gratis, maar in een aantal gevallen ook niet. Voor een aangelegde wandeling langs een kloof moet je vaak wel een paar euro entree betalen. Maar wij zijn ook een keer naar een mooi natuurpark gegaan waar we ook entree moesten betalen. Dit wordt vaak ook weer gebruikt voor het onderhoud van de paden en voorzieningen qua eten en drinken in de parken. Op zich niet zo gek dat ze daarom entree vragen. Wij waren het meeste geld kwijt voor entrees van de grotten. Wij zijn naar de grotten van Postojna & Skojcan geweest en de entree daar is gewoon duur, meer kan ik er niet van maken. Hierdoor waren we uiteindelijk voor alle bezienswaardigheden € 276,80 kwijt.

Tanken
Wij wilden het hele land zien en hebben niets gelaten qua lange reistijd of omdat we iedere dag heen en weer moesten rijden. We hadden ervoor kunnen kiezen om op twee locaties de overnachten en hierdoor geld voor brandstof te besparen, maar daar wilden we onze gave accommodatie niet voor opgeven. In totaal hebben we zo’n 2500 km gereden in twee weken tijd en waren hiervoor aan brandstof € 151,36 kwijt.

Parkeren
De parkeerkosten vielen mij ontzettend mee. Je hoeft bijna nergens betaald te parkeren in Slovenië en als je al moet betalen is het niet zo veel, met uitzondering van de hoofdstad. Man, man, ik geloof dat we daar zo’n € 20 kwijt waren voor een halve dag.. Hierdoor zijn de parkeerkosten toch hoger uitgevallen, in totaal € 47,75.

IMG_3891
Eten & drinken
Een grote kostenpost was het eten & drinken. Vooraf had ik gedacht vaker te gaan koken, maar omdat ons huisje zo afgelegen lag was dit bijna niet te doen. Alleen al om de basis boodschappen naar het huisje te krijgen was al een ding. We haalden wel altijd ontbijt voor een paar dagen denk aan broodjes, eieren, beleg en drinken, omdat we ook niet buiten de deur konden ontbijten haha. Het was met het warme weer geen doen om lunch mee te nemen. We namen wel appels en wat mueslirepen mee als we gingen wandelen, omdat je altijd eten mee moet hebben als je gaat wandelen en klimmen en er niet altijd een eet gelegenheid in de buurt is. Als lunch hadden we vaak patat of een tosti, omdat ze hier geen broodjes kennen zoals bij ons. Voor goed eten hoef je niet naar Slovenië! We hebben twee keer avond gegeten in het huisje, pannenkoeken en barbecue. We zijn dus vaak uit eten geweest en hierdoor zijn de kosten ook wel hoger uitgevallen. Uiteindelijk waren we € 430,16 kwijt.

Overige kosten
Aan overige kosten waren we € 60,80 kwijt. Dit waren souvenirs, drogisterij spullen en Lush, omdat ik toch nieuwe shampoo & conditioner nodig had.

Totaal waren we voor 2 weken Slovenië € 2452,79 kwijt.

Mijn vriend heeft ook nog een keer avondeten en boodschappen betaald dus ronden we het bedrag af op € 2500. Dit is € 1250 per persoon. Hiervoor hebben we alles gedaan wat we wilden en niets gelaten. Iedere dag hebben we leuke dingen gedaan en hebben we de meest mooie natuur gezien. We hadden een fantastische reis en ik kijk er met veel plezier op terug. Ik vind het moeilijk om te zeggen waar ik de volgende keer op zou besparen, mede vanwege onze lastig te bereiken locatie. Als ik iets zou moeten noemen dan het zou het eten & drinken zijn, omdat je met een koeltas zelf lunch had kunnen meenemen en we minder kritisch met avondeten hadden kunnen zijn door bijvoorbeeld een blik soep open te trekken of een ei te bakken. Ook had eigen vervoer in de kosten gescheeld en als we in een tent hadden overnacht op camping had dit ook zeker kosten gescheeld, maar dan hadden we weer een heel ander soort ervaring gehad. Deze unieke locatie en ervaring maken het geld meer dan waard.

Valt dit bedrag je mee of tegen?

Vorige

Marcel’s Green Soap reinigers

Volgende

Dr. Organic Rose Deodorant

  1. Dit is nou eens een héél handig artikel. Fijn dat je zo open bent over de financiën van je reis. Kan andere mensen alleen maar helpen. Omdat jullie alles hebben gedaan wat jullie wilden doen en niks hebben gelaten vind ik het bedrag ook best meevallen. Zelf ben ik nog nooit in Slovenië geweest maar hoop daar snel verandering in te brengen. De natuur daar… Zo mooi!

  2. Goede deal voor de auto hoor! Wij waren voor een week Slovenie (wel met kindje) 1850,- euro kwijt dus jullie budget voor 2 weken is heel netjes. Hoewel het natuurlijk altijd goedkoper is ergens langer te zijn omdat je start-up kosten zoals een vliegticket altijd hebt.

  3. Handig overzicht! wij denken er over om ook te gaan, voor twee weken. Hebben een goede auto deal gevonden, maar wij zijn nog geen 25 en het is heel onduidelijk of er een toeslag bijkomt. Vliegen voor de zomer is op dit moment nog geen 100 retour, dat scheelt echt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén