IMG_1391_thumb
Vanaf onze vakantie naar Oostenrijk begon de reiskriebel bij mij. Het was hier zo mooi en ik vond het zo gaaf om nieuwe plaatsen en natuur te ontdekken dat ik dit veel vaker wilde doen. Ik wilde gaan reizen! Maar ja, reizen is niet gratis en van de bedragen die ik zag viel ik stijl achterover. Dit ging toch nooit lukken?! In dit artikel deel ik je mijn ervaringen & tips!

Nog geen vast inkomen
1,5 jaar geleden had ik nog geen vast inkomen en moest ik maar geluk hebben om een opdracht binnen te slepen (ik detacheerde toentertijd, omdat er nauwelijks vacatures in mijn branche te vinden waren). Het was daarom héél lastig om te sparen en te reizen. Desondanks liet dat mij niet tegen houden, ik had er alles voor over om te kunnen reizen. Ik zat eerst een tijd zonder werk, maar ik ging veel detacheerders en uitzendbureaus af om mijzelf te presenteren en een opdracht binnen te slepen. Uiteindelijk lukte dit!

IMG_0130_thumb
Ik rekende ongeveer uit wat het inkomen was dat ik voor die opdracht (3 maanden) zou verdienen en probeerde van dat bedrag een stedentrip te sparen. Een grotere reis konden we ons nog niet veroorloven, maar een stedentrip moest lukken. Mijn vriend betaalde de vaste lasten, ik spaarde voor de periode dat mijn opdracht af liep en toch rond moest zien te komen, kocht het minimale en alleen wat ik echt nodig had (bijv. werkkleding) en de rest spaarde ik voor onze stedentrip. Langzaamaan groeide het spaarpotje en aan het einde van mijn opdracht konden wij op reis. Onze bestemming werd Praag, Tsjechië en het was geweldig! De reis kostte ons € 1000 voor 5 dagen. Het moment dat ik in het vliegtuig zat werd ik van binnen emotioneel. Je bent maanden bezig met een droom en om deze uiteindelijk te bereiken voelt zo goed.

Vast inkomen
Onverwachts had ik een baan binnen gesleept voor een jaar en op die manier was ik verzekerd van een jaar inkomen. We konden nu een slag maken qua sparen en dit was een zoektocht naar balans. Ik ging eerst te hard van stapel met sparen, omdat ik niet wist hoeveel in nou kon sparen en ook nog leuk kon leven. Ik vind het ook prettig om af en toe te shoppen en leuke dingen voor mijzelf en voor in huis te halen. We konden ook af en toe wat luxere boodschappen halen in plaats van op een houtje te bijten.

IMG_4315_thumb
Na 5 maanden sparen (en een opdracht daarvoor) konden we eindelijk een grotere reis maken. Zoveel keuzes, maar MariekevanWoesik inspireerde mij enorm met de mooie foto’s van Slovenië en daar gingen we naar toe! We hadden twee geweldige weken in een huisje in het bos,  beleefde avonturen en kwamen vol herinneringen thuis. Schade € 2500.

Sparen voor een grote reis
Ondertussen had ik eindelijk balans gevonden in sparen en uitgaven en kwam wij tot de volgende verdeling. Mijn vriend betaald alle vaste lasten zoals ons huis, boodschappen, auto etc. en ik spaar 2/3 (66%) van mijn inkomen. Dit heb ik automatisch ingesteld per week bij mijn bank. Mocht ik onverwachts een maand niet uitkomen dan in niet in één keer een hele hap weg uit mijn budget. De overige 1/3 (33%) is voor verzekeringen, abonnementen en overige uitgaven. 66% klinkt als heel veel, maar het is te doen. Je moet niet iedere week leuke dingen doen, maar ik hoef ook niet altijd thuis te zitten.

Mijn tips waardoor ik kan sparen & besparen:
– Wij gaan nooit uit eten
– Nemen zelf lunch mee naar ons werk
– Kopen al onze kleding in de sale
– Boodschappen doen wij bij de Lidl
– Wij vriezen veel van onze maaltijden in
– Een keer per week eten wij bij onze ouders
– Wij krijgen regelmatig groente en eieren van mijn schoonmoeder die een eigen moestuin heeft
– Gratis activiteiten die ik graag doe: naar het bos/strand, wandelen met vriendin, naar een rommelmarkt of 2e hands winkel

Waar wij niet op besparen:
– Sportactiviteiten
– Netflix
– Af en toe eens wat leuks doen zoals bioscoop, lunchen.
Zoals ik hierboven al zei, je moet ook af en toe wat leuks kunnen doen en een balans vinden.

Oostenrijk-2015-213_thumb
Extra sparen
Tijd voor een extra baan erbij is er niet, maar wij hebben wel een aantal tips die wij toepassen om extra geld te sparen:
– kleingeld sparen wij in een speciale pot. Levert toch weer een paar honderd euro op als hij vol is
– buiten ons maandelijkse loon ontvangen wij ook nog vakantiegeld en ik een eindejaarsuitkering. Dit kunnen wij dus extra sparen en is jaarlijks een leuk bedrag!

Guhl-opgemaakt-094_thumb
Volgende reis

Momenteel zijn wij hard aan het sparen voor onze volgende grote reis, een maand roadtrippen door West-Canada!  Hiervoor moeten wij € 10.000 sparen. Een heel hoog bedrag, maar met bovenstaande berekening en tips gaat het ons lukken! Wij gaan ook pas in september en hebben nog een aantal maanden om te sparen.

Van te voren had ik nooit gedacht dat dit zou lukken, maar als je je doel voor ogen houdt en jezelf blijft motiveren dat lukt het. Wij proberen ook stedentrippen af te wisselen met grote reizen, omdat het anders zo lang duurt voordat je weer op reis bent. Je weet weer waarvoor je het doet. Zo waren wij afgelopen november nog in Ierland. Voordat wij naar Canada gaan hoop ik nog naar Brugge te kunnen voor een leuke stedentrip.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn ervaringen en tips hebben gehad. Mocht jij nog tips hebben deel ze dan in de comments. We kunnen altijd wat van elkaar opsteken!