IMG_4410
Afgelopen maand waren wij een weekendje weg naar ons geliefde eiland Texel. Hier zaten wij in een huisje op een vakantiepark middenin de natuur. Op dat soort momenten merk ik hoe erg ik het kamperen mis.

IMG_1114
Ik heb als kind altijd gekampeerd. Iedere zomervakantie drie weken lang stonden wij op een camping in Zuid-Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Zou hier misschien mijn liefde voor reizen al zijn ontstaan? Ik vond het geweldig om te ravotten op het gras, bij beekjes en bossen. De vrijheid om zelf de camping over te gaan en te ontdekken. Urenlang spelen, vies worden en zwemmen. Maar ook de wandelingen in het bos en de leuke bezienswaardigheden en kleine steden staan in mijn geheugen gegrift.

Als kind mocht ik als het 7 uur was geweest zelf broodjes halen bij het campingwinkeltje. De voortent open doen en met je tenen in het nog vochtige gras lopen. Dan is de geur van de natuur het sterkst en deze geuren vergeet ik nooit meer. Ik vond het altijd erg spannend om broodjes te halen, want ik sprak alleen Nederlands. Met veel wijzen en vingers laten zien maakte ik mij wel duidelijk!

IMG_3891
In Slovenië ervaarde wij deze kampeer ervaring wellicht nog meer. Afgesloten in de bossen in een houten huisje, helemaal op ons zelf aangewezen. Zelf een kampvuur maken vond ik geweldig! Eén van de hoogtepunten vond ik de barbecue waarvoor de eigenaren ons uitnodigde bij ons eigen huisje. Omdat het huisje zo afgelegen lag bleven ze een nachtje slapen in ‘ons huisje’. Ze vertelde ons dat ze immers bij ons op bezoek waren. Ze namen zelf vlees mee en maakte van de meest simpele dingen een geweldige barbecue. Zo maakten ze zelf deeg om een stokbrood af te bakken op een eigen speer/stok. Back to basic en wij vonden het een geweldige ervaring! Ervaringen uitwisselen over de zin van het leven en hoe zij besloten een stuk grond te verkopen en naar Afrika te gaan. Inspirerend om te horen en het laat je veel nadenken over wat jij met je leven wilt.

13533277_10153822964939141_800518268942337609_n
Slovenië is een outdoor land bij uitstek. Het land staat op de 3e plek van meest beboste landen van Europa. De natuur is hier in overvloed aanwezig. Lange wandelingen langs watervallen, bergen en beekjes. Maar je kunt hier ook mountainbiken, raften en paragliden. Je vindt het hier allemaal met adembenemend uitzicht.

IMG_3894
Dichter bij huis kun je naar een outdoor survival weekend in de Ardennen. Wandelen, mountainbiken, kanoën, raften, vissen, boogschieten en zoveel meer leuke activiteiten. Je kunt hier ook zelf een kampvuur maken, wat ik iedereen kan aanraden om te doen. Het is warm, brengt sfeer en geeft voldoening. Vooral na een lange dag intensief buiten zijn ben je hier wel aan toe. Daarna rol je zo je bed in op een camping in de Ardennen. Voor iedereen is er wel een accommodatie die bij hem of haar past. Van de meest simpele plaatsen voor een tent tot houten blokhutten en ingerichte safaritenten (ook wel glaming genoemd).

Je vindt niet alleen maar outdoor in de Ardennen. Er zijn ook genoeg leuke middeleeuwse steden, kastelen, brouwerijen, grotten, museums en andere bezienswaardigheden. Genoeg te beleven voor een weekendje weg!

Hou jij ook zo van kamperen? En wat zijn jouw bijzondere herinneringen aan outdoor activiteiten?