IMG_4344
Ik kan mij voorstellen dat jullie afvragen hoe het kan dat sommige mensen zoveel kunnen reizen terwijl zij een baan hebben. In dit artikel geef ik je mijn tips en misschien dat je hier inspiratie uit kunt halen om zo jouw verlofdagen voordelig in te zetten!

Het aantal verlofdagen
Het aantal verlofdagen waar je per jaar recht op heb is voor een groot deel bepalend in hoe vaak je langere reizen kunt maken. Mocht je dit van jezelf niet precies weten, loont het om dit uit te zoeken om je vakantiedagen zo voordelig mogelijk in te zetten.

IMG_3903
Mijn situatie

Ik heb qua verlofdagen geluk dat ik bij de overheid werk, omdat je hier vaak recht heb op meer verlofdagen dan in het bedrijfsleven. Even een kijkje in mijn huidige situatie: ik werk 27 uur in de week verdeelt over 3,5 dagen. Op de maandag werk ik een halve dag en op de vrijdag ben ik vrij. In totaal heb ik 5,8 week vakantiedagen per jaar. Dit is vrij veel, omdat sommige mensen maar 4 weken per jaar hebben.

Verlofdagen voordelig inzetten
Mijn verlofdagen probeer ik altijd zo in te delen dat ik er het meeste profijt van heb. Ik zet 3 tot 4 weken in voor een langere reis (dit jaar naar Canada!). Hieraan valt niet zoveel te snoepen, omdat dit hele werkweken zijn. Een trucje wat ik regelmatig toepas is om een lang weekend weg te gaan. Ik vertrek op een vrijdag (die ben ik al standaard vrij) en neem de maandag nog een halve dag vrij. Zo’n tripje kost mij dus maar 4 verlofuren en hierdoor kan ik vaak een korte trip maken als ik zou willen. Je zou dan een leuke stedentrip kunnen boeken via Groupon. Zo zag ik een aanbieding naar Newcastle voor onder de € 100. Op deze manier kun je jouw budget én vakantiedagen inzetten om vaker op reis te kunnen. Wist je dat zij ook rondreizen aanbieden? Ik wist dit niet en zie dat zij momenteel een aanbieding hebben van een rondreis door West-Canada. Precies dezelfde aanbieding die wij hebben geboekt alleen wij hebben iets meer betaald. Het loont dus echt om hier te kijken in plaats van je alleen maar te focussen op de reisaanbieders die gespecialiseerd zijn in het desbetreffende land.

IMG_2227
Feestdagen

Waar ik sinds kort ook op let zijn de feestdagen. Koningsdag valt dit jaar op een donderdag en vrijdag ben ik al vrij. Hierdoor zou ik 4 dagen extra op vakantie op kunnen (donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag) zonder dat dit mij één vrije dag kost. Als ik die week daaropvolgend vrij neem kan ik ‘zomaar’ een langere reis maken van 9 dagen. Dit biedt voor mij echt een uitkomst! Soms mis je net een paar verlofdagen voor bepaalde bestemmingen. Voor een stedentrip is een weekend vaak genoeg, maar als je net zoals ik wil roadtrippen is een weekend vaak te kort. Je verlofdagen voordelig inzetten maakt dit dan wel mogelijk.
Vergelijkbare situaties dit jaar:
– Goede Vrijdag & 2e Paasdag (vrijdag & maandag vrij)
– Bevrijdingsdag (vrijdag vrij)
– Hemelvaartsdag (donderdag vrij)
– 2e Pinksterdag (maandag vrij)
– Kerstdagen (maandag en dinsdag vrij)
Dit zijn meerdere gelegenheden in het jaar om langer op vakantie te kunnen zonder dat het je verlofuren kost of je verlofdagen en uren voordelig in te zetten. Dit komt dan nog bovenop je gewone verlof! En dit trucje maakt het dus mogelijk om veel te kunnen reizen. Kijk goed naar jou eigen situatie en reken uit wat voor jouw het meest voordelig is.

Heb jij nog andere tips die je wel eens toepast?