Als je voor langere tijd op reis wilt

Albanian Alps Albanie
Ik droom er al jaren van om samen met mijn vriend een lange reis te maken. Maar dat is niet zo maar even gedaan, omdat er dan heel veel geregeld moet worden. Hoe regel je dat dan met je werk en je huis? Wat zijn eigenlijk mijn opties? In dit artikel deel ik mijn hersenspinsels met je..

Waar ik heen zou willen
Er zijn zoveel landen waar ik heen zou willen voor langere tijd. Een grote rondreis door Amerika waarbij je je niet hoeft te beperken tot één staat waarbij we natuur kunnen combineren met steden.

amerika yellowstone nationaal park
Zo willen wij graag naar West-Amerika en zouden wij door kunnen reizen tot aan de kust. We zouden willen beginnen in Colorado en door willen rijden naar de staat Wyoming waar het prachtige Yellowstone Nationaal park ligt. Vervolgens zouden de door de nationale parken in Utah door willen reizen naar de bekende Grand Canyon. Dit zou een mooie route zijn als we 3 of 4 weken de tijd zouden hebben, maar als we voor langere tijd op reis zouden kunnen zou ik langs de kust willen door rijden naar de staat Oregon. We hebben in Canada al mogen proeven van deze adembenemende natuur. De meest grote en groene bossen monden uit in kliffen en stranden. Je vindt er zelfs regenwoud! Zo iets moet je mee maken om te zien hoe speciaal dit stukje natuur is.

 faroe islands eilanden faroer
Als we weken zouden kunnen reizen zou ik ook heel graag IJsland gaan verkennen met een camper. En dan niet beginnen op IJsland zelf, maar met de boot vanaf Denemarken. Waarom zal je denken als je ook gewoon naar IJsland kan vliegen en daar een camper kan huren? Omdat je op deze manier alle tijd hebt om te genieten van de reis zelf en dit normaal gesproken in een hoog tempo moet, omdat je alles wilt zien. En je komt via deze reis langs de Faeröer eilanden. Deze boot gaat slechts één keer per week langs deze eilanden. Hier kun je tussentijds stoppen en later verder varen naar IJsland. Landen waar sprookjes volgens mij nog tot leven komen. Een hele bijzondere reis waar je echt de tijd voor zou moeten nemen.

albanese albanian alps
Ook zou ik heel graag een langere reis door Europa willen maken. Waarbij we de Scandinavische landen uitgebreid kunnen bekijken. Wellicht zouden we dit wel kunnen combineren met IJsland & de Faeröer eilanden. Maar ook Oost-Europa blijft lonken. Wij zijn natuurlijk al eens in Slovenië geweest en vonden dit geweldig. Prachtige natuur en heerlijk rustig. Van de gebaande paden afwijken en kiezen voor eens wat anders is heel gaaf! Montenegro, Albanië en Bosnië schijnen ook heel mooi te zien. Allemaal landen die stuk voor stuk aandacht en tijd verdienen.

oregon
Werk
Ik wist eigenlijk nooit wat er mogelijk wat qua werk. Ik dacht altijd dat je alleen maar recht had op je vakantiedagen en er voor de rest niets mogelijk was. Ik heb veel blogs hierover gelezen en er zijn ook een aantal reisgroepen op Facebook met tips hierover. Hierdoor ben ik gaan lezen wat er bij mijn werkgever mogelijk is.

montenegro durmitor
Ik heb bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra verlof bij te kopen op mijn werk van mijn Individueel Keuze Budget (IKB). In dit budget zit bijvoorbeeld mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering in. Deze kan ik laten uitkeren of ik kan er verlof van kopen. Een hele mooie regeling, omdat iedere werknemer zo zelf kan bepalen wat hij of zij met zijn geld doet. Ik ben er achter gekomen dat ik 4 weken extra! bij kan kopen als ik zou willen. Ik heb al standaard 4 weken verlof dus dit zou betekenen dat ik 8 weken verlof per jaar zou kunnen krijgen. Natuurlijk krijg je dit verlof niet zomaar toegekend en moet er goed worden bekeken wanneer je dit verlof zou kunnen opnemen, maar het feit dat het kan maakt voor mij wel dat de mogelijkheid om langer op reis te willen ook daadwerkelijk zou kunnen! Het blijft niet alleen maar bij dromen, maar zou theoretisch gezien ook kunnen.

Een andere mogelijkheid voor werkende ouders is om je ouderschapsverlof in te zetten om langer op reis te kunnen. Een collega van mij zet nu een gedeelte van haar ouderschapsverlof in en plakt dit achter elkaar. Heel veel ouders weten niet dat dit überhaupt een optie is, maar er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Het uitzoeken is vaak alleen een hele klus! Mannen hebben natuurlijk ook recht op ouderschapsverlof. Als zij bijvoorbeeld geen verlof kunnen bijkopen is dit een wel een optie voor hun. Hou er wel rekening mee dat je dit soort verlof ruim van te voren moet aanvragen.

 oregon coast
Huis
Wat doe je met je huis als je voor langere tijd op reis wilt? De rekeningen lopen natuurlijk ook gewoon door. Je zou je huis ook kunnen verhuren om zodoende toch geen dubbele lasten te hebben. De reis zelf kost een hoop, maar hou er rekening mee dat je ook je maandelijkse rekeningen moet door betalen. Ik hoor om mij heen dat mensen die hun huis bijvoorbeeld verkopen en nog geen nieuw huis hebben gevonden voor de tussenliggende periode snel op zoek zijn naar tijdelijke huisvesting en gewoon niets kunnen vinden. Ze staan niet ingeschreven voor een huurwoning en woningen om te huren liggen ook niet voor het oprapen. Volgens mij is er best een grote markt voor om je huis te verhuren.

Je kunt natuurlijk via via huurders voor je huis zoeken of je huis aanbieden op een website zoals Marktplaats of Facebook. Er zijn online vele advertenties te vinden van mensen die een huis zoeken om te huren. Je kunt ook een makelaar inschakelen die het uit handen neemt alleen het nadeel hiervan is dat deze veel geld kost én je dat nou juist zou willen besparen om zodoende de vaste lasten te kunnen blijven betalen.

In de randstad zoals Amsterdam is het een groot probleem om een huurhuis te vinden. Je moet soms jarenlang zoeken of net via via er achter komen dat er een huis te huur staat en dan maar mazzel hebben dat je niet achter het net vist. Nu zijn er ook platforms waar je je huis aan kunt bieden en zelf veel uit handen kan nemen waardoor je een hoop kosten kan besparen. Woningen in Amsterdam worden veel via deze site verhuurd.

Het blijft voor ons voorlopig bij een droom, omdat we net een huis hebben gekocht maar wie weet in de toekomst als we genoeg geld hebben gespaard kunnen we écht eens voor langere tijd op reis kunnen.

Heb jij er al eens aan gedacht om voor langere tijd op reis te gaan?

Vorige

Onze zoektocht naar een huis #3

Volgende

Handleiding: kamperen op campings & campgrounds in West-Canada

  1. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt inderdaad. Mij lijkt het wel wat om langer op reis te gaan. Een roadtrip door Nieuw Zeeland staat hoog op het lijstje. Maar de noordelijk gelegen landen die je noemt ook. IJsland en de Faröer eilanden lijken mij geweldig. Wij hebben ook een koophuis en dan is het net als bij jullie lastiger om langere tijd weg te gaan, en je moet je huis wel willen verhuren aan iemand anders. Daar zie ik dan het meest tegenop. Voorlopig blijven we gewoon veel reizen naast werk :)

    • Ik geloof dat wij wel van dezelfde landen houden! Leuk :D Kunnen we een beetje inspiratie bij elkaar op doen. Mijn man wil heel graag nog naar Nieuw-Zeeland!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén