IMG_3661
Wenen is één van de mooiste steden van Europa. Er is zoveel te zien en te beleven en je zou er met gemak een week kunnen doorbrengen. Ik bracht er dit jaar maar 4 dagen door en heb tijdens deze vakantie in Oostenrijk keuzes moeten maken in wat wij wilden zien en doen. In dit artikel deel ik 5 activiteiten waarvan ik vind dat je ze gedaan moet hebben als je naar Wenen gaat. Met een knipoog natuurlijk, want je moet niets en mag alles!

IMG_3633
Ik vertelde jullie in maart vorig jaar dat ik mijn volgende reis had geboekt. Ik heb jullie nooit verteld welke reis dit was, omdat het een verassing was voor mijn moeder. We hebben maanden aan voorbereiding gehad voor deze reis. Mijn zus en ik wisten dat we ooit nog eens een reis wilden maken met onze moeder, maar dit kwam er maar steeds niet van. Als we nog wilden moesten we nú gaan. Niemand belooft je morgen en ik probeer steeds meer in het NU te leven. Hierdoor konden we concrete plannen gaan maken. Waar zullen we dan heen gaan en vinden wij dat alle drie wel leuk? Velen bestemmingen zijn gepasseerd en de keuze viel tussen Londen in Engeland en Wenen in Oostenrijk. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en namen mijn zus en ik haar mee op citytrip naar Wenen in Oostenrijk.

IMG_3661
Schloss Schönbrunn
Een van de belangrijkste redenen waarom we naar Wenen wilden is Schloss Schönbrunn. Dit is het zomerpaleis van keizerin Sissi. Sissi heeft voor ons altijd iets magisch gehad en bijna iedere Kerst kijken we de films van Sissi. De mooie jurken, nostalgie, elegantie en romantiek. De film heeft het allemaal en het was stiekem een grote wens van mij en mijn moeder om dit paleis in het echt te zien.

IMG_3622
IMG_0310
IMG_0331
Ons hotel lag naast dit paleis en we keken uit op de tuinen van Schloss Schönbrunn. De tuinen zijn heel groot en je kunt hier met gemak een dag rondwandelen zonder het paleis te bezoeken. Wij bezochten het paleis voor het eerst ’s avonds na 18:00 uur. Het paleis was toen al gesloten, maar de tuinen waren nog een paar uur open. Hierdoor was het rustig in het park en rondom het paleis ervaarden wij de ware magie van dit paleis. Het is zo enorm groot en indrukwekkend. De hoge bomen met ellenlange lanen waarbij alles kaarsrecht loopt en tiptop in orde is. Uiteindelijk zie je dan het paleis liggen wat met niets anders te vergelijken is. Het voelt echt koninklijk aan en als je op de trappen loopt waan je je even terug in de tijd. Dit is dan ook meteen mijn belangrijkste tip als je het paleis wilt bezoeken. Doe dit als het paleis al gesloten is, maar de tuinen nog open en kom later terug om de binnenkant te bewonderen.

IMG_0629
De binnenkant is namelijk één grote attractie, omdat het er zo druk en vol toeristen is. Je moet wachten tot dat je aan de beurt bent om naar binnen te mogen. Dit gaat namelijk op een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 14:00 uur). Eerder mag je niet naar binnen en hier wordt streng op gecontroleerd. Dan sta je met nog 50 anderen in veel te kleine kamers voor zoveel mensen, waarbij je op verplichte momenten de kamer in en weer uit mag. Je ziet weinig, omdat iedereen er voor staat en je staat als haringen in een ton, omdat ze teveel mensen in de kamers laten. Dit vond ik echt zo teleurstellend en ik was blij dat de het paleis al eerder hadden bezocht en toen wel die magie hadden ervaren. De kamers waren wel heel mooi en de balzaal vond ik ook indrukwekkend om te zien.

IMG_3581
IMG_3632
IMG_3621
IMG_3614
De tuinen rondom Schloss Schönbrunn zijn ook prachtig om te wandelen. Er zijn fonteinen, ligplaatsen, beelden en een rozentuin.

IMG_3753
IMG_3755
Er zijn verschillende tickets beschikbaar om het paleis te bezoeken. Wij kozen voor de Grand Tour en deze kost € 17,50 per persoon. Je kunt meerdere attracties in het park combineren afhankelijk van de beschikbare tijd die je hebt. Wij hadden ook graag het Hofburg en het Sissi museum van binnen gezien, maar je moet keuzes maken omdat er zoveel te zien is in Wenen. Je ziet op de foto ook goed hoe druk het is! Bij Schloss Schönbrunn het overdag drukker.

IMG_3930
Koets rijden
Rondom het paleis en in de tuinen van Schloss Schönbrunn kun je een rondje rijden in een koets. Wat mij betreft echt een grote aanrader. Je ziet in korte tijd veel van de tuinen en waant je even koninklijk. We voelden ons net Sissi toen we door de lanen reden. Heel bijzonder! Een ervaring die je nergens anders zult krijgen. Schloss Schönbrunn is net een openlucht museum en alles is zo goed onderhouden en ziet er netjes uit. Het is net een decor van een speelfilm waar je zelf middenin zit. Een ervaring die je pas echt begrijpt als je er geweest bent.

De koetsen zien er mooi uit, maar hou er rekening mee dat ze vaak bezet zijn en je in de rij moeten wachten totdat er een koets beschikbaar is. Wij wilden heel graag witte paarden, maar die zagen we op deze locatie niet. We hebben ze trouwens wel bij het Hofburg gezien, maar daar is het uitzicht niet zo mooi als hier. Het is niet goedkoop, € 65 voor 20-30 minuten. Wij vonden het geld echt waard, helemaal als je dit bedrag door 3 personen kunt delen.

IMG_3590
Dierentuin bezoeken
In het park rondom Schloss Schönbrunn vind ook de dierentuin van Wenen: Tiergarten Schönbrunn. De oudste nog geopende dierentuin van Europa. En tevens een de mooiste waar ik ooit ben geweest. Authentieke hokken en een mooi park. Heerlijk om nog even een extra dagje in deze mooie omgeving te vertoeven. Hier heb ik ook ooit voor het eerst panda’s en koala’s in het echt gezien. Dat is een leuke extra om te weten en misschien een reden om dit park te bezoeken. Een ticket kost € 18,50 per persoon.

IMG_3566
IMG_3802
IMG_3793
Centrum bezoeken
Er zijn weinig grote bezienswaardigheden in het centrum van Wenen, maar de stad zelf is al één grote bezienswaardigheid op zichzelf. De gebouwen zijn mooi, authentiek en prachtig gedecoreerd. Je kunt hier dagen rondwandelen zonder hetzelfde gezien te hebben. Er zijn verschillende kerken te bezichtigen, terrassen waar je gezellig kunt zitten en natuurlijk winkels om te shoppen.

IMG_0466
Taartjes eten
Er zijn velen konditoreien (banketbakkers) in Wenen en de een is nog mooier dan de ander. Wenen staat bekend om zijn goede gebak en wij hebben iedere dag ergens anders een gebakje gegeten. Bij Schloss Schönbrunn hadden ze zelfs een mooie kaart waarop alle gebakjes waren afgebeeld. Zo moeilijk om te kiezen! Alles ziet er lekker uit.

IMG_3695IMG_3738
IMG_3685
IMG_3731
De beste bakker vonden wij Demel K.u.K. Hofzuckerbäcker. Hier vind je nog de authentieke bakker waarbij je in een prachtige zaal zit, je thee- of koffie met wat lekkers in mooi servies geserveerd krijgt en de serveersters in zwarte jurkjes lopen met een wit schortje voor. Je waant je even terug in de tijd. Er is ook een mooie etalage en winkel waar je allerlei lekkers kunt kopen. Als je naar je tafel loopt kom je onderweg langs de bakkerij waar je ziet hoe het gebak gemaakt wordt. Alles klopt bij deze bakker. Het enige nadeel is dat alle toeristen ook weten dat deze bakker goed is en er hele lange rijen staan. Hou rekening met 30 min wachttijd totdat er een tafel vrij is, maar het is het écht waard. Een bijzondere ervaring die wij niet snel zullen vergeten. Wij waren voor 3 personen totaal € 30 kwijt. Hierbij had iedereen een koffie naar keuze en een gebakje. Wij vonden dit bedrag enorm meevallen.

Dit waren mijn tips en aanraders voor een vakantie in Oostenrijk, Wenen. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Mocht je nog vragen hebben of zelfs tips hebben, deel ze dan in de comments!