clip_image002Jullie weten dat reizen mijn grootste passie is. Het liefst vertrek ik naar verre landen om daar avonturen te beleven, nieuwe ervaringen op te doen en herinneringen te maken. Maar Nederland heeft ook meerdere pareltjes en dat zijn de Waddeneilanden! Eén van die Waddeneilanden wil ik in dit artikel toelichten, namelijk Texel.

Texel
Het eiland Texel heeft een speciaal plekje in het hart van mij en mijn man. Ik kom er al sinds dat ik 14 jaar was en mijn jeugdliefde woonde op dit eiland. Ik kwam er dan ook vaak in het weekend en ken het eiland ondertussen erg goed. De vader van mijn man is op Texel geboren en kwam daarom meerdere keren per jaar naar het eiland toe. Omdat wij in Noord-Holland wonen gingen zij niet met de auto, maar met de fiets naar Texel toe! Een lange tocht, maar mijn man heeft goede herinneringen aan deze vakantiedagen. Je was er echt even een dagje uit en de kosten zijn natuurlijk goed te overzien. Zo kost een retourticket voor de boot slechts € 5,00 per persoon. En op het eiland zelf hoef je natuurlijk geen betaalde activiteiten te doen. Er zijn genoeg leuke uitjes die niet veel hoeven te kosten of zelfs gratis zijn!

clip_image004
Uitkijkpunt

Naar het uitkijkpunt Fonteinsnol middenin het dennenbos. Je kijkt over Texel heen en kunt veel verschillende dorpjes, de bossen en de zee zien. Hier gaan wij áltijd naar toe als we op Texel zijn. De weg er naar toe door het fietspad in het bos is ook heel mooi en echt genieten. Soms stoppen we onderweg nog even bij de Catharinahoeve voor een punt appeltaart met een kopje koffie. Heerlijk als je dan buiten kunt zitten met een zonnetje. Onderweg zie je de fietsers en er is ook een speeltuin voor kinderen. Kortom: een hele gezellige stop.

Schapenboerderij bezoeken
Een schapenboerderij bezoeken klinkt misschien wat suf, maar het is echt heel erg leuk. Je kunt in het voorjaar met lammetjes en jonge geitjes knuffelen. Ze zijn zo lief, zacht en speels. Je kunt op de boerderij ook picknicken, er staat een trekker en je vindt er een winkeltje, maar het leukste van alles is nog wel het schapen drijven. De baas en de honden zijn zó goed op elkaar ingespeeld. Er wordt een show van gemaakt en om de honden aan het werk te zien is een bijzondere ervaring.

clip_image006
Strand
Je bent natuurlijk op een eiland dus zijn er veel stranden te zien (ook wel palen genoemd). Wij hebben geen specifiek strand waar we altijd heen gaan, maar dit is vaak wel in De Koog. Het strand bij De Cocksdorp is trouwens ook een aanrader, omdat je hier de vuurtoren tegen betaling kunt beklimmen en dit een heel breed strand is in tegenstelling tot de andere stranden.

clip_image008
Kaasboerderij Wezenspyk

Bij de kaasboerderij Wezenspyk kun je zien hoe kaas wordt gemaakt en ze hebben ook een schattig winkeltje waar je de lekkerste kaasjes kunt kopen. Hoe lokaal wil je het hebben? Ideale activiteit voor de zondagmiddag, omdat de winkels dan dicht zijn. De route ernaar toe leidt je langs de weilanden waar je veel schapen zult zien. Texel is immers een schapeneiland.

clip_image010
Den Burg bezoeken

Het leukste dorpje van het eiland vind ik Den Burg (De Texelaars spreken de n trouwens niet uit!). Je vindt hier de leukste en schattigste winkeltjes. De Koog is toch wat meer toegespitst op het strand en het toerisme. De oom van mijn man heeft hier zelfs een boekenwinkel dus hier gaan wij ook altijd even naar toe als we in Den Burg zijn.

clip_image012
Vlieland
Vanaf Texel is het zomers mogelijk om met een kleine boot naar Vlieland te varen. Dit is iets wat al jaren op mijn lijstje staat, maar meestal zijn wij te vroeg in het seizoen en vaart de boot nog niet. Het is helaas niet mogelijk om je eigen fiets mee te nemen als je een dagtocht boekt, omdat de boot zo klein is maar op Vlieland kun je vanaf de locatie waar je afgezet wordt wel een fiets huren. Mocht je alleen een enkele reis boeken kan je wel je eigen fiets mee nemen. De kosten voor een dagtocht zijn € 29,50 en de kosten voor een enkele reis € 18,50. Niet goedkoop, maar wel een leuke ervaring om te doen en natuurlijk heel gaaf dat het mogelijk is om op deze manier eiland te hoppen.

Heb jij wel eens gedacht aan een fietsvakantie op Texel?

Dit betreft een samenwerking