Ik heb jullie nog helemaal niet verteld over onze Balkan roadtrip van juni 2019. We maakten een roadtrip van 3 weken door Kroatië, Montenegro, Bosnië en Albanië. Ik neem jullie daarom graag mee in de hoogtepunten van onze Balkan roadtrip.

Dubrovnik – Kroatië
Dubrovnik was qua steden echt een hoogtepunt, omdat de stad nog zo authentiek en mooi is. De stad bestaat uit witte huizen met de typische oranje dakpannen. De stad wordt omringt door een muur waarover je heen kunt lopen en die geweldig uitzicht biedt over de stad, zee en bergen. Je kunt er heerlijk verdwalen in de steegjes en genieten van de authentieke gebouwen. Ook hangt er een heerlijke vibe en kun je neerstrijken op een van de vele terrasjes onder genot van de warme zon.

Plitvice meren – Kroatië
De Plitvice meren mogen natuurlijk niet ontbreken. Het meest bekende nationale park van Kroatië staat bekend om zijn vele watervallen en turquoise meren. Nu zijn wij wel wat verwend met Canada, maar we hebben zeker genoten van dit mooie park. Hou er wel rekening mee dat het enorm druk is, ook in juni. En koop van te voren entree kaartjes anders heb je kans niet eens binnen te komen of net als ons uren te moeten wachten.. En dat in de bloedhitte is niet zo’n pretje. Doe er je voordeel mee!

Meer van Shkodër – Montenegro
Het Meer van Shkodër is helemaal niet zo bekend en was voor ons een enorme verassing tijdens deze reis. Wat een prachtig meer! Uitzicht over de bergen en het meer ligt vol met waterlellies. Ook hebben we nog pelikanen gezien. Ik wist helemaal niet dat deze voorkwamen in Montenegro. Wat een verassing en zeker een must see om op je lijstje te zetten.

Hike Valbona – Theth
Maar wat nog wel het meest gave is wat we hebben gezien en gedaan is de hike van Valbona naar Theth. De wandeling is +- 17 km en is ontzettend zwaar. Hij brengt je van rotsen, naar grassen, naar bossen, sneeuw en weer terug. Zoveel diversiteit tijdens deze mooie hike. Adembenemend!

Ik had van te voren gedacht dat ik het wel zou redden om deze hike te doen, maar wat heb ik me daarin vergist. Vanwege mijn zwangerschap hadden we daarom besloten om 2 paarden te huren zodat ik niet hoefde te wandelen. Uiteindelijk door de taalbarrière was er 1 paard om onze tassen te tillen en moest mijn man alsnog de hike wandelen. Geen probleem, maar wel ontzettend zwaar! Ik kon gelukkig wel op het paard zitten en dat was een verademing en ik kon erg genieten van de mooie omgeving. Door onze ervaren gidsen hebben we de hike in zo’n 5 uur gedaan inclusief pauze. Wat een tempo en dan te bedenken dat ze die wandeling diezelfde dag ook nog terug moesten maken. We hebben een dikke fooi gegeven van zo’n 25%. Voor hun een énorm bedrag, want Albanië is een van de armste landen van Europa. Het gezicht op de man zijn gezicht toen hij doorhad dat hij het geld mocht houden was goud waard.

We hadden een huurauto gehuurd in Kroatië en moesten een rondje maken tijdens onze roadtrip, omdat verhuurders het niet mogelijk maken om een auto in het ene land op te halen en terug te brengen in het andere land. Mede ook vanwege de slechte wegen. Daarom wilde we er zeker van zijn dat we een goede autoverzekering zouden afsluiten. Uiteindelijk vonden we een verhuurbedrijf met goede recensies en een goedkope autoverzekering. Zo konden we de hele reis onbezorgd op reis en genieten van al het moois dat de Balkan te bieden had.

Ik heb jullie nog veel meer te vertellen over deze roadtrip en hetgeen we allemaal hebben gezien. Ik hoop de komende maanden jullie wat meer mee te kunnen nemen in het reizen door de Balkan, omdat er nog niet veel bekend is over bepaalde hoogtepunten die we hebben gezien en meegemaakt.