mountain range covered with clouds under blue sky at daytime
In 2018 vertrok ik samen met mijn vriendin naar Indonesië. We vlogen vanaf Keulen en hadden onze auto geparkeerd bij Keulen Airport, via ParkCare. We wonen dichtbij de Duitse grens en daardoor is Keulen een stuk goedkoper dan wanneer we naar Schiphol zouden gaan. Als je dichtbij de Belgische grens woont kun je ook de auto parkeren bij Brussel Airport en vanaf daar vliegen. Hier zijn de vliegtickets vaak ook net iets goedkoper dan bij Schiphol.

Scooterongeluk
man sitting in vehicle
Tijdens onze rondreis bezochten we ook Java. Hier wilde ik de vulkaan Merapi beklimmen. We hadden een ander stel ontmoet die hetzelfde plan hadden. Daarom besloten we om samen dat avontuur aan te gaan. Overdag maakten we ons klaar en gingen we op de scooter die kant op. Het andere stel was er al en wij waren onderweg. Tot een scherpe bocht kwam en ik onderuit ging op de scooter. Mijn rechterkant was flink geschaafd en mijn been deed zeer. Omdat ik mijn been na een tijdje nog niet goed kon bewegen, zijn wij richting een ziekenhuis gegaan. Daar bleek gelukkig dat mijn been niet gebroken was en dat ik met niet te veel belasten het wel zou redden.

Vulkaan beklimmen
black and brown mountain under white cloudy sky during daytime
Een vulkaan beklimmen zat er alleen niet meer in. Wij waren voor het donker dus alweer in ons hostel. Het andere stel zou wel die nacht nog gaan beginnen. Voordat ze in de nacht gingen lopen, hebben ze nog even onderaan de vulkaan in een tent geslapen. Een paar uur later gingen ze van start. Ze maakten zich klaar en gingen met zijn tweeën de vulkaan op. De actiefste vulkaan van Indonesië. En dat de vulkaan actief was, hebben ze gemerkt.

Uitbarsting van de Merapi
mountain range covered with clouds under blue sky at daytime
Het was een steile weg omhoog. Na een paar uur omhoog te hebben gelopen, de kiezels onder je voeten steeds wegvallen en de vermoeidheid toeslaat, ben je er nog steeds niet. Toen het stel het eerste tentenkamp op de vulkaan bereikt had, had de vrouw van het stel het wel gezien. Zij hoefde niet meer verder. De man wilde nog wel een stukje verder en ging alleen verder. Al snel had hij het ook wel voorgezien en begon weer met afdalen. De Merapi begon toen wat te rommelen. Een gids die ze tegenkwamen zei tegen hen dat ze snel moesten gaan afdalen want de vulkaan kon gaan uitbarsten. Ze hadden dus geen tijd om rustig af te dalen. Zo snel als ze konden daalden ze af. De volgende ochtend zag ik een asgrijze wolk hangen en hoorde ik dat de vulkaan Merapi was uitgebarsten. Gelukkig was het andere stel al wel beneden.

Waarschijnlijk was ik wel samen met de andere man doorgegaan na het eerste tentenkamp. Dan hadden we misschien te ver op de vulkaan gezeten om op tijd beneden te zijn. Mijn scooterongeluk was dan toch een geluk bij een ongeluk!

Gastartikel – Samenwerking