clip_image004
Het Waddeneiland Terschelling staat al jarenlang op mijn wensenlijstje. We gaan ieder jaar naar Texel toe, maar de andere Waddeneilanden trekken enorm. Over Terschelling hoor ik om mij heen vaak dat het als favoriete Waddeneiland wordt gezien. In dit artikel deel ik handige Terschelling vakantie informatie met je.

clip_image002
Vanaf aankomst op Terschelling met de veerboot begint het meteen leuk, want je kunt hier fietsen huren. De auto laat je staan op het vaste land in Friesland en vanaf de boot huur je een fiets. Met een gezin met jonge kinderen, kan een zou ik voor een elektrische bakfiets gaan. Een bakfiets zonder elektrische ondersteuning trapt namelijk enorm zwaar. Heerlijk de wind door je haren, het zonnetje erbij en je verplaatst je van plek naar plek. En ook biedt een bakfiets veel opberg mogelijkheden. Denk aan een strandemmertje, eigen lunch, verschoningstas etc. Uiteraard kan je ook kiezen voor een gewone fiets wanneer je geen jonge kinderen hebt.

clip_image004
Uiteraard heeft Terschelling veel stranden. Het is immers een Waddeneiland. De afstanden zijn niet zo groot en je verplaatst je snel van het ene naar het andere strand. Midsland aan zee is het breedste strand. Hier kun je vele kilometers maken! Kindje in de draagzak en je kunt gaan. Wij wandelen regelmatig met onze dochter hier in Noord-Holland over het strand. Dit gaat super makkelijk met een draagzak. Je kunt bij Midsland aan zee trouwens ook heerlijk door de duinen lopen. Genoeg te zien!

Dit vinden wij ook één van de grootste voordelen van Terschelling, de grote natuurgebieden. Daarbij kan je kiezen tussen duinen, weilanden of dennenbossen. Leuk wanneer je even iets anders wilt dan je thuis gewend bent. Het meest oostelijke gedeelte van het eiland is zelfs een onbewoond natuurgebied. Hier komen vaak maar weinig toeristen waardoor je hier extra rustig kunt genieten van de rust en natuur.
Dit gebied ligt namelijk het verst gelegen van de meeste dorpen en slaapaccommodaties. Veel toeristen vinden het natuurgebied daardoor te ver fietsen. Dit biedt echter weer kansen voor liefhebbers van rust, zoals wij.

clip_image006Terschelling heeft net als op Texel een zelfpluktuin. Dit vind ik één van de leukste uitjes om te doen met je gezin. Ik heb het nu een keer bezocht met mijn ouders, maar ook met mijn nichtjes. Zo ontzettend veel plezier in het zelf plukken. Bezig zijn met de natuur en de seizoenen vind ik erg belangrijk. Mooi dat je dit op deze manier kunt doorgeven aan je kinderen. De zelfpluktuin heet Groenhof en je kunt er bloemen en fruit plukken. Maar ze hebben ook leuke cadeautjes zoals zeep of droogbloemen. Extra leuk vind ik dat hier cranberry’s worden verkocht. De vrucht waarom Terschelling natuurlijk bekend is!

Tegenover de pluktuin ligt een verscholen eendenkooi. Voor veel toeristen een onbekend plek maar wat toch even interessant kan zijn. Tijdens het festival Oerol hebben we de eendenkooi bezocht met een gids. Er ging wel even een wereld voor ons open want we hebben nooit geweten dat men op deze manier ooit eenden ving.

clip_image007
clip_image009Midsland is een onwijs schattig dorpje met authentieke gebouwen en leuke winkeltjes. Je vindt er ook leuke terrassen en restaurants. Omdat het een klein overzichtelijk dorp is, vind ik het geschikt om met je gezin een middagje door te brengen. Rustig aan, mooi rond kijken, even gezellig op een terrasje wat nuttigen en dan weer naar je accommodatie.

Maar ook het dorp West Terschelling is gezellig en levendig. Dit is het dorp waar je aankomt met de veerboot. Mede daardoor is dit ook het meest toeristische dorp van het eiland. Naast de vele winkels en horeca, staat hier ook de vuurtoren op het dorpsplein. Verder kan je naar enkele musea of de hoogste duin van het eiland beklimmen. Zo is er een verscholen Bunkermuseum net buiten het dorp. In het centrum ligt een museum over de historie van het eiland.

Beide dorpen zijn leuk om door heen te slenteren. Bijvoorbeeld als tussenstop tijdens een fietstocht. Ook daar is Terschelling goed in. Er liggen vele (verharde) fietspaden waardoor je bijna alles per fiets kunt bereiken. Er zijn dan ook weinig toeristen die gebruik maken van de auto. Het huren van fietsen kan op diverse plekken en relatief voordelig.

Maar uiteraard zijn er ook in het buitenland vele mooie eilanden. Van tropische oorden als de Malediven en Curaçao tot eilanden die wat dichter bij huis liggen zoals Malta en Lanzarote. Heb je liever wat mindere warme eilanden? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor IJsland of koelere perioden zoals het voor- en naseizoen. Laat je verrassen door de vele mooie eilanden binnen en buiten Europa die je een leuke vakantiebestemming kunnen zijn.

Wat is jouw ultieme Terschelling vakantie tip?